Кримінальна хроніка Сумщини на 30.05.2012

Кримінальна хроніка Сумщини на 30.05.2012

Замість повернення додому – «путівка» у тюрму

46-річний чоловік, будучі проїздом в Бурині, скоїв крадіжку 600 гривен. Вважав, що встигне поїхати до того, як міліціонери почнуть його шукати. Та прорахувався. Правоохоронці затримали зловмисника і тепер замість повернення додому, його очікує три роки за ґратами.

До чергової частини Буринського райвідділу міліції зателефонувала власниця одного з місцевих кафе. Вона повідомила, що відвідувач її закладу викрав з каси 600 гривень. Для з’ясування обставин на місце пригоди виїхала слідчо-оперативна група. Господарка, витираючи сльози та повторюючи: «Сама винна», розповіла як все сталось.

Півгодини до телефонного дзвоника до міліції в кафе зайшов чоловік. Він замовив сто грамів горілки. Господарка закладу обслужила його та прийнялась перераховувати виручку за день. «Мені зателефонували і я пішла у підсобне приміщення, щоб поговорити, – розповідала потерпіла міліціонерам, – гроші залишила на прилавку. В бар, крім того чоловіка, ніхто більше не заходив. А коли повернулась, ні його, ні грошей вже не було. Сама винна. Сподівалась на порядність. Виявилось, що такої немає…».

Міліціонери помітили в приміщенні камеру відеоспостереження та переглянули запис. Здивувало те, що чоловік, зайшовши до кафе, не ховав обличчя. Тож, мабуть і не хотів красти, а може був впевнений, що його не знайдуть. Також, правоохоронці помітили, що у крадія в руках були валізи. Вони зробили висновок, що, можливо, це приїжджий, який чекаючи свій транспорт, відвідав кафе. В місті є два вокзали, куди міг піти крадій. Часу пройшло небагато, тож були сподівання, що зловмисник не встиг ще уїхати. Співробітники міліції пішли у двох напрямках і біля залізничного вокзалу все ж таки затримали чоловіка, що був схожий на того, який скоїв крадіжку грошей.

Затриманим виявився 46-річний чоловік, який був у місті проїздом. Очікуючи свій потяг, він вирішив прогулятись, а потім і випити горілки. «Я не думав красти, – розповідав чоловік в райвідділі міліції, – просто так склалась ситуація. Жінка мені налила сто грам і почала перераховувати гроші, а потім вийшла. Ось тоді і виникла думка про крадіжку. Гадав, встигну уїхати і мене вже не знайдуть». Так як би не думав і не виправдовувався крадій, злочин він все ж таки скоїв.

Сьогодні вирішується питання про порушення кримінальної справи за ч. 1 ст. 185 Кримінального Кодексу України «Крадіжка». Чоловік, поїхавши з дому, може повернутись з судимістю. Адже, за свої діяння у нього виникла можливість попасти за ґрати на три роки.

Євгенія Думчикова

СЗГ УМВС України в Сумській області

У Сумах працівники міліції затримали наркозбувача

Майже 23 грамів наркотиків вилучили працівники міліції у раніше засудженого 31-річного сумчанина. Марихуану чоловік зберігав в поліетиленових пакетиках у шафі власної квартири, яку він думав продати та отримати за це гроші. От тільки його планам завадили правоохоронці, які замість такого «заробітку» пообіцяли йому кримінальну відповідальність. 

Нещодавно працівники міліції оперативно-пошукового відділу карного розшуку отримали інформацію про те, що 31-річний сумчанин на ім’я Георгій у своїй власній квартирі зберігає наркотики, які продає наркозалежним людям.

«Дане повідомлення ми одразу перевірили та знайшли тому підтвердження під час обшуку квартири Григорія, – розповідає начальник Управління кримінального розшуку області Олександр Крива. – Було зрозуміло, що на правоохоронців чоловік явно не очікував і коли відчинив двері своєї квартири, одразу почав себе поводити неадекватно. А потім стало зрозуміло й чому. В шафі для білизни в поліетиленових пакетах він зберігав подрібнену марихуану. Діватись було нікуди, тож одразу зізнався, що то його наркотики, які зберігав для власного вживання та для продажу».

Так, разом із працівниками правоохоронних органів Георгію довелось проїхати у відділок міліції. Під час розмови він вказав, що вживати «траву» почав ще в 2011 році, яка приносила йому не лише наркотичну ейфорію, а й додатковий прибуток. За його словами, п’ять грамів цього наркотику коштували в нього як 70, так і 100 гривень (за домовленість з клієнтом). Тож, працювати він і не думав та й бажання такого в нього ніколи не виникало.

Під час слідства також стало відомо, що чоловік вже мав за плечима судимість, тож, добре усвідомлював, що на нього очікує.

“А поки, – продовжує Олександр Михайлович, – працівники внутрішніх справ з’ясовують звідки в нього наркотики. Дії затриманого в Кримінальному кодексі України кваліфікуються як «Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів», і за ч.2 ст.307  ККУ Григорій може отримати до десяти років ув’язнення».

І хоча долю затриманого вирішуватиме суд, міліціонери говорять,  найголовніше рішення йому доведеться приймати самостійно – нормальне спокійне законослухняне життя або зневага суспільства та довгий колючий дріт…

Марина Кльова
СЗГ УМВС України в Сумській області

Як не стати жертвою «ЄВРО-шахраїв»

Міліція занепокоєна випадками шахрайств, пов’язаними з проведенням в країні футбольного чемпіонату «ЄВРО-2012. Жертвами зловмисників стають саме вболівальники, а предметом злочину – фальшиві квитки.  Сьогодні в Україні зареєстровано вже два таких випадки. Надмірна довірливість та необізнаність коштувала жителям сусідніх держав втрати десятків тисяч євро. Сподіваємось, що наступна інформація застереже когось від необдуманого кроку. 

Останнім часом у шахраїв виникла можливість «по-розумному» видурювати гроші у громадян. А приводом до цього став чемпіонат з футболу «ЄВРО-2012». Адже не всі громадяни освідомленні, як правильно і де можна придбати квітки на футбольні матчі. Та ще й ажіотаж навколо цієї події може «збільшити» вартість квитків в їх очах. По телебаченню, радіо, в пресі постійно обговорюється питання щодо проведення матчів, країна готується до прийому іноземних гостей, тож пересічний громадянин може з легкістю погодитись, що квитки коштують недешево. І мало хто знає, що самий дорогий квиток – 6000 гривень на проведення фіналу матчу. Як же не стати жертвою шахраїв? Де можна придбати квитки і як відрізнити підробку?

Правоохоронці радять, насамперед, ні в якому разі не покупайте квитки у невідомих осіб «з рук». Щоб вам не розповідали: квитки дешевше, VIP-місця або ви не зможете більше ніде їх купити. На офіційному сайті УЕФА для продажу квитків створений, так званий, білетний портал ЄВРО-2012. Кожен громадянин може вільно зареєструватись на ньому та відправити заявку щодо придбання квитка. Ваучери на квитки доставляються як кур’єрською службою, так і можуть бути відіслані окремим посилками. Потім ваучери можна буде обміняти на квитки за пред’явленням документа, що посвідчує вашу особу, в  касах, що знаходяться біля стадіонів. Вартість квитка залежить від категорії матчу: чвертьфіналу, полуфінал, фінал та від цінової категорії. Ціни також зазначені на офіціальному сайті УЕФА. Вартість коливається від 300 до 6000 гривень. Та, якщо ви все ж таки, ризикнете придбати квитки «з рук», то їх ціна не повинна перевищувати офіційно встановлену.

Правоохоронці застерігають вболівальників від участі в угодах зі спекулянтами або не ліцензованими тур операторами, які не тільки пропонують квитки за завищеними цінами, але й найчастіше не мають їх в розпорядженні. Співробітники міліції ще раз наголошують, що квитки на матчі УЕФА ЄВРО-2012 для приватних осіб можуть бути офіціально придбані  виключно через канали, які опубліковані на офіційному сайті УЕФА www.UEFA.com.

Євгенія Думчикова

СЗГ УМВС України в Сумській області

А чи було згвалтування?

Майже добу шукали правоохоронці чоловіка ,я кий зґвалтував 14 річну дівчину. Враховуючи тяжкість злочину на розшук зловмисника було задіяне близько 100 міліціонерів двох районів області. Фінал історії виявився несподіваним для всіх. Згвалтування було вигадкою самої «жертви». Дівчина побоювалась покарання  батьків, яки могли дізнатися , що вона зарано почала «доросле життя». За тиждень мав відбутися медичний огляд. 

«Мою доньку зґвалтували. Їй всього чотирнадцять» – таке повідомлення надійшло  на чергову частину міліції. За вказаною адресою виїхала слідчо-оперативна група. ( з етичних міркувань ми  не будемо називати населений пункт)  Дівчина плакала, мати теж не могла заспокоїтись. «Я поверталася від бабусі, коли на дорозі мене наздогнав невідомий чоловік. Йому років сорок було. Він накинувся на мене із ножем. Та раптово щось його налякало і він відпустив мене, – розповідає потерпіла, –  я пішла до дому. Через деякий час в будинок за мною зайшов той самий чоловік. Він спитав чи є хтось вдома. Коли почув , що я сама накинувся і зґвалтував». За описом дівчини чоловіку було років сорок, мав смугляву зовнішність.

Діяти потрібно було негайно. Весь особовий склад міліції був піднятий по тривозі. На поміч  правоохоронцям прийшли колеги з сусіднього району. Близько 100 чоловік прочісували місцевість, опитували можливих свідків, раніше засуджених осіб. Пошуки результатів не дали. А згодом їх і зовсім припинили. Причина виявилась несподіваною як для батьків «жертви», так і для самих правоохоронців. «Такого в нашій практиці ще не було – потерпіла вигадала згвалтування, бо боялася покарання батьків., – розповідає начальник УКР УМВС області Олександр Крива, – я розумію коли вигадками займається доросла людина, але коли ТАКУ  фантазію виявляє неповнолітня, це занадто. Все з’ясувалось під час чергової бесіди. Дівчинка  плуталась у свідченнях. Це викликало підозри. Почали розпитувати детальніше, а остання в сльози – все вигадала, бо попереду її очікував медичний огляд, під час якого б з’ясувалось, що вона зарано почала «доросле» життя і реакція батьків мала бути непередбачуваною.  Відтак, надивившись фільмів вигадала  собі «алібі».

Сьогодні «фантазерка» знаходиться під наглядом батьків. Найбільшим покаранням для неї, вірогідніше за все, буде батьківський ремінь. Від кримінальної відповідальності її рятує статус неповнолітньої, адже згідно з чинним законодавством неправдиве повідомлення про злочин карається за всією суворістю закону. Але є і іншій бік медалі. Хибна фантазія дівчини змусила міліціонерів відкласти все  і займатися химерною справою. Тож люди, які реально потребували допомоги отримати вчасно її не змогли.

Враховуючи вище викладе, звертаємось і до батьків. Шановні, батьки, не забувайте, що ви несете відповідальність за дії ваших неповнолітніх нащадків. Знайдіть час і поспілкуйтеся з дітьми « по душах». Розпитайте про їх інтереси, приятелів, поцікавтесь проблемами. Зробіть це сьогодні, аби завтра не було запізно.

Ельвіра Біганова
СЗГ УМВС Сумська область

You may also like...