Громадянство України та усе, що з ним пов’язано

Необхідні документи й умови для отримання громадянства України та послідовність прийняття

Підстави й умови, необхідні для отримання громадянства України визначені у Конституції України й в основних актах з нормативно-правових положень українського громадянства, а саме у Законі України "Про громадянство України", який набрав чинності 18.01.2001 р. і в Указі Президента України № 215 про організацію втілення цього закону, чинному з 27 березня 2001 р.

Згідно з українською Конституцією, громадяни України можуть мати лише одне громадянство – держави Україна. Особа з іноземним громадянством, яка отримала українське громадянство, зобов’язана відмовитися від іноземного протягом 2-х років.

Підтвердженням громадянства займається спеціальний комітет при українському Президентові. Коли Президент підпише відповідний указ, іноземець зможе отримати українське громадянство.

Процес одержання громадянства України та збирання усіх потрібних документів – складне і тривале завдання, що пояснюється різними юридичними і бюрократичними формальностями. Щоб не допустити помилок в оформленні документів, які можуть стати причиною відмови у громадянстві та проходження усієї процедури спочатку, краще звернутися за юридичною допомогою до професіоналів– надійної компанії, яка має відмінну репутацію.

Експерти Адвокатського об’єднання «Бачинський, Коломієць і партнери», яке пропонує  свою допомогу в отриманні українського громадянства, та має  багаторічний досвід оформлення усіх потрібних документів, пояснюють ньюанси отримання громадянства України

Умови, які необхідні для одержання громадянства України

Для більшості претендентів на одержання громадянства досить виконання шести вимог:

  1. Необхідно визнати й дотримуватися Конституції України та українського законодавства;
  2. Надати документи про відсутність іноземного громадянства (для претендентів, які не мають громадянства), чи гарантувати відмову від іноземного громадянства (для громадян інших держав);
  3. Мешкати постійно в Україні протягом 5-ти років;
  4. Заявник повинен отримати дозвіл на імміграцію;
  5. Необхідне знання української мови на відповідному для розуміння і розмови рівні;
  6. Претендент на громадянство повинен мати легальне джерело прибутку.

Однак, існують деякі категорії заявників, які мають можливість одержати громадянство за простішою схемою. Нижче ми розглянемо ці категорії.

Порядок отримання громадянства України

Якщо заявник має всі умови для отримання українського громадянства, йому необхідно пройти декілька важливих процедур, які відповідають законодавству України.

Для того, щоб отримати громадянство, необхідно:

  1. Зібрати необхідні документи;
  2. Віднести ці документи до територіального відділу Державної митної служби України за місцем перебування;
  3. Надати заяву про бажання стати громадянином України;
  4. Одержати довідку, на підставі якої можна оформити паспорт з громадянством України, у місцевій установі або підрозділі Державної митної служби України за місцем перебування.

Для того щоб одержати українське громадянство необхідні наступні документи:

  • документ, який засвідчує особу (паспорт чи інший документ);
  • документ, який засвідчує мешкання заявника в Україні або підтвердження постійного проживання в іншій країні;
  • підтвердження сплати державного мита чи довідку, які є підставою для пільги (разом з копією);
  • три фотографії (у форматі 35 × 45 мм);
  • довідка про те, що заявник не є іноземним громадянином (якщо немає громадянства), або гарантувати відмову від іноземного громадянства (якщо заявник є іноземцем);
  • довідку, що засвідчує законні підстави та безперервне мешкання претендента в Україні на протязі попередніх 5-ти років для людини, яка є іноземним громадянином, чи довідку з підтвердженням постійного проживання заявника на законних підставах в державі Україна на протязі попередніх трьох років, якщо претендент не мав громадянства;
  • нотаріально засвідчені копії наступних документів: дозвіл на в’їзд до України; документ, що засвідчує громадянство колишнього СРСР та прописку в державі Україна; посвідчення про постійне проживання для іноземних громадян та претендентів, які не мають громадянства;
  • документ, який засвідчує існування законних прибутків протягом попередніх 6-ти місяців до дати подання заяви про вступ до українського громадянства;
  • посвідчення, яке засвідчує володіння українською мовою чи знання української мови на достатньому для розуміння і розмови рівні;
  • документ, згідно з яким особа має інвалідність – для заявника, з фізичними вадами (сліпота, глухота, німота);
  • документи, що підтверджують право особи отримати громадянство за спрощеною процедурою (якщо такі є).

Список документів для подачі на громадянство може змінюватися, виходячи з підстави для прийняття громадянства.

При потребі, особа, яка бажає отримати громадянство, повинна надати нотаріально завірені копії необхідних документів державною мовою.

Коли зібрані всі необхідні документи, потрібно написати заяву. При написанні цього документа, слід бути дуже уважним, через те, що помилки при оформленні можуть привести до відмови та повернення документів. Як скласти заяву можливо дізнатися у відділенні ДМС України або прочитати в інтернеті, переконавшись, що зразок дійсний на момент складання заяви.

Заяву разом з іншими документами потрібно надати до відділення ДМС України за місцем, де мешкає особа в Україні. Якщо заявник проживає в іншій країні, йому слід подати документи до дипломатичного представництва чи консульства України в місці, де він перебуває.

Претендент на отримання громадянства повинен особисто подати заяву, ніхто не має права зробити це за нього.

Якщо претендент всі документи оформив вірно і дійсно має підстави отримати громадянство України, його справу розглядатимуть протягом декількох місяців (до року). Якщо буде ухвалено позитивне рішення, заявнику видадуть посвідчення про отримання громадянства. Відповідно до цієї довідки, надалі особа може отримати паспорт громадянина України.

Підстави для відмови в наданні громадянства

Відмова в одержанні громадянства можлива в таких випадках

  • злочини заявника проти людства чи геноцид;
  • засудження в Україні (якщо не закінчене відбування покарання) або вчинення в іншій країні злочинів, що в Україні вважаються важкими або особливо важкими;
  • якщо підстави для одержання громадянства не підтверджуються;
  • якщо заявника визнають небезпечним для України чи громадян, які живуть на її території;
  • якщо надані документи не відповідають вимогам українського законодавства або якщо є допущення помилок при заповненні заяви.

У разі невідповідності документів вимогам, заявник має право виправити усі помилки й надати документи ще раз.

Можливість отримати громадянство за спрощеною схемою

За українським законодавством існує ряд підстав для того, щоб отримати громадянство в спрощеному порядку. Існує кілька причин, з яких можна навіть не оплачувати податок.

Заявники мають можливість претендувати на отримання громадянства України за простішою схемою, якщо вони відповідають наступним вимогам:

  1. Право на отримання громадянства за народженням.

Одразу при народженні дитина отримує українське громадянство, якщо мати або батько мали громадянство України або є громадянами України на час її народження.

Також дитина має право на громадянство України в таких випадках:

ü якщо дитина народилася в Україні й батьки на цей час не мали громадянства;

ü якщо особа народилась в Україні, а її батько або мати має статус біженця в Україні або отримав притулок в Україні;

ü якщо батьки знайденої в Україні дитини не визначені.

За таких обставин батьки або особа, яка є законним опікуном, надають такі документи:

  • заяву;
  • свідоцтво про народження дитини;
  • копію паспорту батька або матері, чи опікуна дитини, або підстави що дозволяють проживання батьків на території України;

Якщо документи складені іноземними мовами, необхідно перекласти їх українською мовою. Якщо оформлюється громадянство за народженням, державне мито не сплачується.

  1. Отримання громадянства людиною, яка визнана недієздатною

Особа, визнана недієздатною, яка мешкає на території України й має опікуна з українським громадянством, може отримати українське громадянство за простішою схемою. Для цього потрібно надати такі документи:

  • заяву;
  • два фото (3,5 × 4,5 см);
  • копію паспорта опікуна з українським громадянством;
  • копію судового рішення щодо отримання опіки;
  • документ, який підтверджує мешкання підопічного в Україні;
  • документ, який засвідчує недієздатність особи.
  1. Внаслідок встановлення або визнання факту батьківства чи материнства

Дитина має право отримати громадянство, якщо вона визнана дитиною, батько або мати якої є громадянином України, а інший із батьків не є громадянином України. Також це можливе, якщо встановлено батьківство або материнство. Дитині, яка вже досягла повноліття, також надають громадянство. Але дитина, яка вже має інше громадянство, зобов’язана відмовитись від нього.

У цьому випадку, окрім стандартних документів, потрібно подати ще й такі:

  • підтвердження українського громадянства того з батьків, якого було визнано батьком або матір’ю;
  • судове рішення, яким установлено або визнано факт батьківства чи материнства;
  • підтвердження того, що хто-небудь з батьків дитини є іноземцем або не має громадянства.
  1. Громадянство за правом територіального походження

Претендент може отримати громадянство за походженням, якщо він був народжений або мешкав в Україні до 21.08.1991 року; якщо в Україні мешкав або народився хто-небудь з родичів особи: мати або батько, дитина, дідусь чи бабуся, онук чи внучка, сестра або брат; коли мати або батько мали українське громадянство під час народження дитини.

Особа, народжена в України після 24.08.1991р., та яка не отримала одразу громадянства України й не має на цей час громадянства або має громадянство іншої держави, одержує громадянство України за заявою, яку подає її законний представник.

В цьому випадку надаються документи, що засвідчують українське походження претендента на громадянство.

Поновлення втраченого українського громадянства

Якщо людина втратила громадянство України з певних причин, Вона має право поновити українське громадянство за простішою схемою та безкоштовно. Таким чином держава заохочує емігрантів повернутися на Батьківщину.

Окрім стандартного пакета документів, для поновлення громадянства, потрібно ще надати документ, виданий під час припинення громадянства.

Але претендент також може отримати відмову в поновленні у громадянстві через стандартні причини або якщо він незаконно отримав громадянство в попередній раз.

Довідка про громадянство для дитини

Якщо дитина має підстави одержати українське громадянство, необхідно отримати довідку про громадянство для неї. Для цього потрібно зібрати наступні документи:

  • заяву;
  • свідоцтво про народження дитини, і його переклад, засвідчений нотаріально;
  • копію паспорту одного з батьків, який має громадянство України, або копії паспортів батьків іноземних держав, якщо вони є іноземцями;
  • документ, що підтверджує інше громадянство дитини, або довідка, що його немає;
  • 2 фото дитини розміром 3,5 × 4,5 см, якщо дитині вже є п’ять років.

Заяву разом з іншими документами необхідно надати до відділення ДМС України за місцем проживання. Подальші процедури здійснюються за стандартною схемою надання громадянства.

Допомогу в отриманні громадянства нададуть професіонали!

Одержання Українського громадянства може стати довгою і складною процедурою для непідготовленої людини або іноземця, адже необхідно добре розібратися в тонкощах українського законодавства з цього питання, зібрати достатню кількість документів, вірно заповнити заяву, пройти різні бюрократичні процедури для подачі документів і витратити на все це чимало часу.

Іноді потрібні документи втрачаються внаслідок переїздів, зміни громадянства, військових дій та ін. Тоді їх необхідно відновлювати, що може стати непростою задачею.

Якщо Ви бажаєте зберегти час, вірно зібрати та оформити документи з першого разу і не допустити помилок, які можуть стати причиною відмови – краще звернутися за допомогою до професіоналів. Найкращою рекомендацією таких є велика кількість іноземців, які стали повноправними громадянами України, як це робить Адвокатське об’єднання «Бачинський, Коломієць і партнери».

You may also like...