Військова прокуратура через суд повернула будинок Сікорського у Києві оборонному відомству

Господарський суд м. Києва погодився з позицією військової прокуратури Київського гарнізону Центрального регіону України та виніс рішення, яким позовні вимоги прокуратури задоволено, договір з фондом «Музей історії повітроплавання і авіації ім. Сікорського» розірвано, а «будинок Сікорського» разом з прилеглою земельною ділянкою зобов’язано повернути державному підприємству Міністерства оборони України.

У ході судового розгляду справи військовою прокуратурою Київського гарнізону подано беззаперечні докази порушення Міжнародним благодійним фондом «Музей історії повітроплавання і авіації ім. Сікорського» умов договору оренди, а саме не проведення ремонту будівлі, не забезпечення її охорони та утримання з грубими порушеннями вимог санітарного стану, а також іншої недбалої поведінки орендаря, що неминуче призводило до знищення будівлі.

У свою чергу представники Міжнародного благодійного фонду «Музей історії повітроплавання і авіації ім. Сікорського» не змогли спростувати доводи прокуратури, доказів щодо вчинення дій, спрямованих на збереження будівлі, не надали.

Довідково: 21.06.2000 року між державним підприємством Міністерства оборони України «Готель «Козацький» та Міжнародним благодійним фондом «Музей історії повітроплавання і авіації ім. Сікорського» укладено договір оренди, за яким передано в оренду державне майно – нежитловий триповерховий будинок загальною площею 1460 кв м, розміщений в місті Києві по вул. Ярославів Вал 15-Б. У даному будинку, який визнано історичною цінністю, народився і виріс винахідник першого в світі гелікоптера, всесвітньовідомий авіаконструктор Ігор Сікорський.

У 2013 році представниками Міністерства оборони України ініційовано розірвання зазначеного договору оренди. Однак спроба розірвання виявилась невдалою та будівлю разом з прилеглою земельною ділянкою державі повернуто не було.

У серпні 2015 року військовою прокуратурою Київського гарнізону вжито заходів щодо захисту інтересів держави, а саме з метою повернення зазначеної будівлі до державного підприємства Міністерства оборони України направлено відповідний позов до суду.

Прес-служба військової прокуратури Центрального регіону України

You may also like...