Скасовано рішення судів, які зобов’язували достроково звільняти в особливий період контрактників

Військовою прокуратурою Білоцерківського гарнізону в касаційній інстанції скасовано незаконні рішення судів, якими зобов’язувалось командира військової частини звільнити в особливий період військовослужбовця у зв’язку із закінченням строку дії контракту

 

В Україні, відповідно до Указу Президента України від 17 березня 2014 року, діє особливий період, дія якого не переривалась і триває дотепер.

Втім, деякі адміністративні суди вважають, що мобілізація оголошувалась не безстроково і була обмеженою в часі, тому особливий період охоплює час, протягом якого здійснювався призов громадян на військову службу відповідно до Указів Президента України.

На думку окремих судів, в проміжках між періодами мобілізації згідно з указами Президента України особливий період не діє. За цією логікою особливий період завершився ще 26 вересня 2016 року, коли відбулась остання хвиля мобілізації.

Внаслідок такого тлумачення законодавства суддями приймаються помилкові рішення щодо наявності правових підстав для звільнення військовослужбовців під час особливого періоду у зв’язку із закінченням строку дії контракту.

Крапку в цьому питанні поставив Вищий адміністративний суд України, який задовольнив касаційну скаргу заступника військового прокурора Білоцерківського гарнізону в інтересах держави в особі військової частини, якою постановив, що закінчення періоду мобілізації не є підставою для припинення особливого періоду, а тому дія контракту військовослужбовця продовжується понад встановлений строк на період до оголошення демобілізації.

Прес-служба військової прокуратури Центрального регіону України

You may also like...