Затриманих в Одесі розбійників підозрюють у подібних злочинах на території п’яти областей України

 Оперативники карного розшуку ретельно документували діяльність зловмисників, «вівши» їх і затримавши всіх в одному місці. Минулого року розбійників затримували за подібні злочини на території Рівненщини, однак з часом вони опинилися на свободі. Поліцейські припускають, що основною метою розбійників була дестабілізація ситуації на дорогах держави в цілому. 

Про це 11 жовтня повідомив перший заступник начальника Департаменту карного розшуку Національної поліції України Сергій Прудченко.

банда

За його словами, зловмисники діяли за схемою, коли транспорт із потенційними жертвами зупиняють з допомогою саморобних шипів. Після зупинки мікроавтобуса нападники під загрозою зброї відібрали у підприємців гроші і цінні речі та зникали.

Оперативники карного розшуку Національної поліції ретельно документували злочинну діяльність групи. Після скоєння останнього злочину – пограбування мікроавтобуса на Херсонщині – поліцейські внаслідок проведення ретельно спланованої спецоперації затримали розбійників в Одесі.

«Затримання членів злочинної групи стало можливим як завдяки ретельно спланованому процесу документування діяльності цієї групи, так і завдяки заходам по їх затриманню після скоєння чергового розбійного нападу», – зазначив Сергій Прудченко.

Поліцейські дочекалися, поки зловмисники зберуться в одному місці, після чого миттєво їх затримали. Розбійники навіть не встигли застосувати вогнепальну зброю, яка в них була, та вчинити будь-який опір.

Сімох з них – вихідців з однієї з країн Кавказького регіону – затримали в момент розподілу майна і грошей, викрадених у пограбованих підприємців. Ще двох членів групи, які керували нападом, затримали за іншими адресами. Один з них мав намір їхати з України, для цього в нього вже були придбані квитки.

Сергій Прудченко зазначив, що раніше зловмисники вже потрапляли до поля зору поліції. Минулого року їх затримувала поліція за вчинення подібних злочинів. Зокрема, розбійники нападали на людей, які ночували в автомобілях під час подорожей. Нападники розбивали вікна авто, забирали майно і гроші своїх жертв, після чого зникали. Восени минулого року поліція затримала п’ятьох члені групи, однак пізніше вони опинилися на волі. Цього року члени групи «підвищили кваліфікацію» і почали вчиняти напади з використанням засобів для примусової зупинки транспорту.

Сергій Прудченко зазначив, що після детального аналізу інформації щодо членів групи та їхніх зв’язків оперативники поліції прийшли до висновку про не лише корисливу спрямованість злочинів, вчинених затриманими розбійниками.

«Можна казати, що метою їх діяльності був не лише якийсь банально корисливий мотив, але й дестабілізація ситуації на автошляхах країни в цілому. Можна з упевненістю казати про те, що в цьому і минулому роках вони діяли на території Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської, Херсонської та Одеської областей», – підкреслив Сергій Прудченко.

Він додав, що сім з дев’яти членів групи є раніше засудженими за вчинення корисливих злочинів, ще один – за вбивство. Група створилася в Горлівці Донецької області, однак з початком бойових дій на сході України зловмисники з’явилися на мирній території держави. Також є підтверджена інформація, що члени групи брали участь у бойових діях в зоні проведення антитерористичної операції – на стороні незаконних збройних формувань. 

Департамент комунікації
Національної поліції України

 

You may also like...