МВД: информация об экономических преступлениях

Упродовж минулої доби порушено 45 кримінальних справ за злочини економічної спрямованості, з них 16 – у сфері службової діяльності, у тому числі 2 – про хабарництво. Серед порушених кримінальних справ на пріоритетних напрямах економіки 9 – у бюджетній сфері, 4 – у сфері банківської діяльності, 3 – у сфері приватизації та 2 – в агропромисловому комплексі.Кілька прикладів:

На Донеччині за матеріалами співробітників відділення Державної служби боротьби з економічною злочинністю порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.368 Кримінального кодексу України (одержання хабара), стосовно начальника відділу кадрів однієї з центральних районних лікарень. Зловмисниця вимагала та отримала 500 доларів США хабара від місцевої жительки за вирішення питання щодо працевлаштування її до вказаного медичного закладу. Здирницю затримано.

На Закарпатті за матеріалами оперативників Управління Державної служби боротьби з економічною злочинністю порушено кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених ч.3 ст.365 та ч.1 ст.366 Кримінального кодексу України (перевищення влади або службових повноважень та службове підроблення), стосовно службових осіб одного із санаторіїв. Правопорушники в 2001 році сфальсифікували матеріали приватизації зазначеного лікувально-оздоровчого комплексу, чим завдали збитки членам трудового колективу та державі, якій належав 51 відсоток статутного фонду, на загальну суму понад 1,5 млн. гривень.

На Луганщині за матеріалами працівників Управління Державної служби боротьби з економічною злочинністю порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.366 Кримінального кодексу України (службове підроблення), стосовно посадових осіб відкритого акціонерного товариства. Вони, з метою незаконної реєстрації додаткової емісії акцій вказаного товариства, надали до регіонального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку фіктивний протокол загальних зборів товариства. Внаслідок таких протиправних дій правопорушників зазначеному товариству завдано збитки на суму понад 2,66 млн. гривень.

В Одесі за матеріалами співробітників Управління Державної служби боротьби з економічною злочинністю порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ст.15 та ч.3 ст.197-1 Кримінального кодексу України (замах на злочин й самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво), стосовно службових осіб громадської організації. Зловмисники в обласному центрі на земельній ділянці загальною площею близько 2,5 га (вартість понад 703 тис. грн.) без відповідного дозволу незаконно намагалися здійснити будівництво церкви, музею, магазину та майданчику для зберігання контейнерів.

На Одещині за матеріалами працівників Управління Державної служби боротьби з економічною злочинністю порушено кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених ч.3 ст.365 та ч.2 ст.366 Кримінального кодексу України (перевищення влади або службових повноважень та службове підроблення), стосовно генерального директора дочірнього підприємства швейцарської торгової фірми. Зловмисник у 2001 році, без узгодження з керівництвом швейцарської торгової фірми, уклав угоду про купівлю в акціонерному комерційному банку векселів відкритого акціонерного товариства й товариства з обмеженою відповідальністю. Внаслідок протиправних дій правопорушника швейцарській торговій фірмі завдано збитків на суму понад 9 млн. грн. та її частка в статутному фонді дочірнього підприємства швейцарської торгової фірми скоротилася з 99,94 до 50 відсотків.

А на Хмельниччині за матеріалами оперативників Управління Державної служби боротьби з економічною злочинністю порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.368 Кримінального кодексу України (одержання хабара), стосовно директора агентства з питань банкрутства. Вона вимагала та отримала 9 тис. грн. хабара від інженера закритого акціонерного товариства за реалізацію йому металобрухту. Окрім цього, зловмисниця вимагала та отримала 5,3 тис. грн. хабара від приватного підприємця за реалізацію йому приміщення лазні. Здирницю затримано.

Андрій Лис, Департамент Державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України

You may also like...