Вовки у овечій шкурі: вранці — торгові агенти, ввечері — грабіжники

Злочинну групу з чотирьох осіб віком 25-29 років затримали працівники Волочиського райвідділу міліції. 

Останнім часом у територіальні підрозділи міліції Хмельницької області почали надходити заяви про пограбування громадян. Причому у всіх випадках спостерігалося чимало закономірностей, які вказували на певний почерк вчинення злочинів. Зокрема, жертвами завжди були самотні пенсіонери похилого віку, а до по мешканця злочинці завжди проникали у нічний час, при чому кожного разу одним і тим самим способом — вибиваючи двері до будинку або вікно. Але найцікавішим виявився той факт, що за свідченнями абсолютно усіх жертв, у день пограбування їх відвідували торгові агенти. Причому усі потерпіли давали однаковий опис торговців. Це уже не могло бути простим збігом. Саме ця обставина і стала відправною точкою, яка дозволила затримати зловмисників та розкрити низку зухвалих пограбувань як на території Хмельниччини, так і сусідніх областей. 

У ході оперативно-розшукових заходів з’ясувалося, що нав’язливі торові агенти, про яких згадували усі пограбовані, — це звичайнісінькі вовки у овечій шкурі. Вранці вони, впливаючи на підсвідомість, змушували стареньких людей купувати різний дешевий непотріб, а ввечері, скинувши маску люб’язності, грабували своїх же вранішніх покупців.

Молодики їздили по віддалених селах з погано розвиненою інфраструктурою, називалися представниками вигаданої торгівельної марки і вмовляли людей придбати у них столові прибори, машинки для стрижки волосся, годинники, які насправді самі купували за безцінь на речовому ринку у обласному центрі. Як зізнався згодом один із зловмисників, на комплект з годинника, набору виделок та перукарської машинки вони витрачали щонайбільше 90 гривень, а продавали як мінімум за 150. При цьому примудрялися запевнити покупця, що він заплатив лише за набір виделок, а машинка і годинник йому дісталися у подарунок від фірми. Торгуючи, хлопці не лише заробляли гроші, а й паралельно підшуковували собі жертв для своїх нічних «заробітків». Вони уважно аналізували у кого які достатки, де живуть самотні люди і чи здатні вони чинити який-небудь опір.

Зібравши інформацію, злочинний квартет, не відкладаючи справу у довгий ящик, того ж вечора вирушав на продовження заробітків, але цього разу уже не з торбою китайських годинників, а із масками та рукавичками у кишенях. Вриваючись зненацька у помешкання, грабіжники, погрожуючи насиллям, вимагали у своїх жертв видати заощадження і цінності. Нерідко навіть забирали з собою і ті речі, які вранці продали покупцю під виглядом торгових агентів. Зароблені злочинним шляхом кошти молодики витрачали на розваги, алкоголь, наркотики та дівчат.

Один з них, найстарший, який виконував роль як ініціатора злочинів, так і водія, про життя за ґратами знає не з чуток — одного разу уже відбував покарання за злочини. А от у його спільників усе іще попереду. Незабаром і вони зможуть оцінити смак тюремної баланди, адже всі четверо найближчим часом сядуть на лаву підсудних, оскільки наразі відносно них порушена кримінальна справа за ознаками ч. 3 статті 186 Кримінального кодексу України (грабіж з проникненням у житло), яка передбачає позбавлення волі на строк від 4 до 8 років.

Інна Проник, ВЗГ УМВС України в Хмельницькій області

 

You may also like...