Як «чесні» трудівники СТО винайшли 101-й спосіб «чесного» відбирання грошей у громадян

Досить оригінальний спосіб шахрайства виявили днями співробітники Николаївського селищного відділення Сімферопольського РВ ГУ МВС України в АР Крим.  

Справа Остапа Бендера живе і в наш час.

Приблизно з 27 червня цього року на території Сімферопольського району «ударно трудився» тандем з Донецької області. Дії групи були відпрацьвані на високому професійному рівні. Об’єктом реалізації злочинного задуму були газетні кіоски, пункти з продажу туристичних путівок та об’єкти виносної торгівлі. Схема обману довірливих громадян була розроблена, немов спектакль у трьох діях.

Дія перша.

Один з фігурантів входив у довіру до реалізатору і показував різні радіодеталі. При цьому в нього на руках завжди був «липовий» сертифікат про наявність в деталях різного роду дорогоцінних і рідкоземельних металів. У ході бесіди з’ясовувалося, що зазначені деталі виготовлялися тільки з конверсії і тільки для оборонних потреб, а тому застосовні в будь-якій галузі промислового виробництва. Перерахований вище товар пропонувалося придбати у них за подібною і несподівано для покупців низькою ціною і перепродати його можна набагато дорожче. Обговорювалося, що вже завтра його ціна зросте в п’ять, а може й у десять разів, але тоді вже перепродати буде проблемніше. Можна не знати, що таке паладій та іридій, але платину, золото і срібло знають усі. А в сертифікаті, не викликаючим сумніву, чорним по білому написано – рахунок коштовностей йде на десятки грам.

Зацікавивши таким чином потенційну жертву, зловмисник залишав номер мобільного телефону і просив передзвонити у випадку, якщо знайдуться бажаючі придбати такий цінний товар.

Через кілька хвилин у гру вступав другий шахрай, який у цей момент спокійно розглядав пропозиції туристичного бюро або вивчав асортимент об’єкта виносної торгівлі. Як би випадково, почувши про напханих коштовностями транзисторах, терісторах, діодах і електронних платах радянського виробництва, він підходив до реалізатора. Далі, за свідченнями очевидців, йшла театральна вистава, що по достоїнству зміг би оцінити сам Станіславський. Заламуючи руки і зображаючи з себе жертву власного нерозуміння (я чув ви говорили про те-то, а до мене тільки дійшло …), другий шахрай слізно просив реалізатора дати заповітний номер. «Це ж скарб, це мій шанс, фортуна повернулася обличчям, я в двох кроках від казкового прибутку, Рокфеллери, Варбург і Ротшильди заплачуть від заздрості і будуть рвати на собі волосся, дізнавшись про мою вдалу угоду, зателефонуйте, будь ласка, благаю!» – слідував монолог людини, готової, у що б то не стало, схопити за хвіст птаха щастя.

Дія друга.

Після на авансцену повертався продавець заповітних радіодеталей. Далі грали вдвох. Дія закінчувалося тим, що на очах у реалізаторів один шахрай іншому відлічували пристойні суми.

Проста, але геніальна схема, яка грає на елементарної людської жадібності, зробила свою справу. Тепер вже нерви не витримували у продавця. Як у Гайдая у фільмі «Діамантова рука» – «Гіпс знімають, клієнт виїжджає!».

«Людина на очах багатіє, а я нічого не роблю?».

Дія третя і підсумок трагікомедії – копійчані деталі продавалися за тисячі гривень.

На даний момент зловмисники затримані. Як повідомив начальник Николаївського ПВМ майор міліції Денис Калунін, оперативниками виявлено не менш п’яти епізодів злочинної діяльності, скоєних цією группою. Відпрацьовується причетність підозрюваних до скоєння аналогічних злочинів на території інших курортних міст АР Крим.

Порушено кримінальну справу за ст. 190 КК України – шахрайство.

Кому і коли з раніше не судимих громадян, працівників СТО, прийшла така «геніальна» думка піти по стопах Остапа Бендера розбереться слідство.

 

 

Олександр Рибальченко, ВЗГ ГУМВС України в АР Крим

You may also like...