«Карні справи із земельних махінацій в київській владі: чи будуть покарані високопосадовці?»

 Адвокат Ольга Піддубна, що веде ряд справ проти незаконних рішень Київради, зазначає, що сумніви про законнісь ведення земельного кадастру в Києві є давно, оскільки згідно законодавства, його має вести Державний комітет України із земельних ресурсів, натомсість ці роботи в Києві виконує «Київзем», що є структурою КМДА.

21 липня в приміщені ІA «РИА-НОВОСТИ» відбувся круглий стіл на тему: «Карні справи із земельних махінацій в київській владі: чи будуть покарані високопосадовці?»

В ході прес-конференції учасники оприлюднили інформацію, що стосується подій у стінах Київської міської ради, а саме обшуків правоохоронцями кабінетів високопоставлених столичних чиновників та вилучення документації по земельних питаннях.
 
За інформацією учасників круглого столу, останні події у Київраді викликані земельними махінаціями із територією парку «Покал», що знаходиться у Голосіївськоу р-ні м.Києва. Після розслідування, проведеного групою громадських організацій та ініціатив в квітні 2010 рз’ясувалось, що ТОВ «Еквілібріум-Трейд» отримав земельну ділянку площею 21 га під будівництво поліфункціонального комплексу за адресою Надніпрянське шосе, 2. Після цього відбулась масова вирубка парку «Покал», що у Голосіївському районі для будівництва цього об’єкту. Технічна документація, окрім дозволів на рубку, як засвідчили контролюючі органи, дійсно стосувалась ТОВ «Еквілібріум-трейд». Держекоінспекція нарахувала збитки, нанесені державі знесенням дерев а природоохоронна прокуратура порушила щодо цього кримінальну справу. Натомість дуже скоро справу закрили, супроводивши її суворою доганою прокуратурі.
 
Фізично парк «Покал», в якому біла здійснена вирубка згаданим товариством, знаходиться в Голосіївському р-ні і має адресу «Столичне шосе, 2». Надніпрянське шосе, щодо якого приймалось рішення про землевідведенян товариству «Еквілібріум-Трейд» взагалі розміщене у Печерському районі міста. Та і ділягки з такою площею, придатного для будівництва, за тією адресою не існує. Журналісти випадково помітили цю деталь ще навесні. Та лише кілька місяців потому стали відомі подробиці непорозуміння. За інформацією учасників прес-конференції, обшуки в Київраді, вилучення документів правоохоронцями проведене у зв’язку з виявленянм факту втручання у земельний кадастр у справі по парку Покал, а також, фальсифікаціями щодо оформлення землі (на підставних осіб).
 
Зі слів заступника голови Національного екоцентру України Олексія Василюка, земельну ділянку виділили у Печерському районі, а потім поміняли її місцями з парком «Покал», що знаходиться у Голосіївському районі. Про подібні махінацій до цього часу в Києві не було відомо.
 
Адвокат Ольга Піддубна, що веде ряд справ проти незаконних рішень Київради, зазначає, що сумніви про законнісь ведення земельного кадастру в Києві є давно, оскільки згідно законодавства, його має вести Державний комітет України із земельних ресурсів, натомсість ці роботи в Києві виконує «Київзем», що є структурою КМДА.
 
Член фракції Блоку Віталія Кличка Валерій Карпунцов заявив, що є велика вірогідність масових втручаньу земельний кадастр, а не лише створення фіктивних адрес у парках та міських лісах або оформлення земельних ділянок на підставних осіб. Зокрема в стінах Київради відомо про дорогостоючу послугу «підчищання земельного кадастру».
 
Радник на громадських засадах міністра економіки України Ігор Луценко наголошує, що в таких умовах, Україні слід запровадити звичну європейську практику публічності земельного кадастру, який для багатьох країн знаходиться у вільному доступі в Інтернеті. В Україні цю інформацію приховують від громадян безпідставно. Крім того, як зазначив Луценко, показове «маскі-шоу» в стінах Київради можуть виявитись лише інсценуванням активності контролюючих і силвих структур, покликаним заспокоїти схвильовану частину громадськості. Адже більшість судів поти незаконних рішень Київради програються прокуратурою, більшість кримінальних справ закінчуються нічим і до цього часу нема жодного випадку ув’язнення високопосадовців, винних у земельних та інших махінаціях.
 
З огляду на це, як підсумував політолог Кость Матвієнко, держава, яка допускає такі махінації, несе пряму загрозу безпеці життя громадян. «Адже завтра може виявитись що ваш будинок вже потай змінив адресу і має зовсім іншого власника. Така ситуація є кризою державного управління вцілому», – зазначив він.
 
«Національний екологічний центр України»
 
Українське представництво ІА «РИА-Новости»

You may also like...