Міліція влаштувала п’ять жахливих діб для «бігунів»

У Міністерстві внутрішніх справ України днями підбили підсумки оперативно-профілактичної операції «Розшук», яка тривала в державі у період з 21 до 25 червня. 

Службовий «ужинок» український сищиків доволі вражаючий. Всього за п’ять діб роботи у посиленому варіанті працівникам оперативних служб міліції та їхнім колегам з інших підрозділів вдалося встановити місцезнаходження понад 2 тисяч злочинців, майже половина з яких оголошувалася в розшук у минулі роки. Звісно, що найбільшу, як то кажуть, «ношу» взяв на себе карний розшук, на рахунку котрого чи не кожен другий знайдений злочинець.

Результати блискавичної правоохоронної операції говорять самі за себе: майже три десятки осіб, які перебували «в бігах» від міліції через те, що їх розшукували за вчинення умисних убивств, таки заспокоїлися і за ті п’ять днів «добігли» до, сподіваємося, заслуженої камери у слідчому ізоляторі. Відчули твердість тамтешніх нар і понад п’ять десятків розбійників та майже півтори сотні грабіжників. Багато це чи мало? Спитайте у жертв лиходійських нападів, які чекали (інколи роками) на ту мить, коли відновиться справедливість і негідника таки знайдуть. Адже декому навіть моральної сатисфакції у вигляді сповіщення про те, що «поганого хлопця» зрештою спіймали, досить аби повернути віру у спроможність держави якщо не захистити від усіх кримінальних проявів, то хоча би покарати того, хто вийшов за межі території закону.

У Департаменті карного розшуку МВС вкотре наголошують: злочинців шукають не п’ять днів на рік, як хтось подумає, ця робота не припиняється буквально ні вдень, ні вночі. Просто періодично всі міліцейські служби концентрують свої зусилля на певному важливому напрямі, аби допомогти у розв’язанні конкретної проблеми. Цього разу увага вартових правопорядку (а це, окрім розшуковців, і борці економічною злочинністю, і дільничні, й інспектори ДАІ тощо) загострювалася на тих, кого не вдалося затримати одразу після скоєння злочину чи отримання заяви про кримінальний інцидент. Приміром, під час такої концентрованої «зачистки» вінницькі розшуковці разом зі своїми кіровоградськими колегами затримали 50-літнього чоловіка, який майже чотири роки переховувався від кримінального переслідування за скоєння вбивства.

Особливістю нинішнього «Розшуку» стало те, що вдалося втілити в життя одну з ідей операції, яка ставила наголос на віднайдені винуватців ДТП, які подалися у схови: міліція встановила місцезнаходження майже семи десятків таких «бігунів». Причому шестеро з них перебували за межами держави. До слова, за ці ж п’ять діб в Україні правоохоронці вийшли на слід 129 фігурантів, яких розшукували колеги з країн СНД. Більш, як півсотні вже затримані. Примітно, що найбільше тут настаралися для Російської Федерації – 38 порушників закону із російським громадянством уже чекають на подальше вирішення власної долі. Приміром, міліції Херсонщини вдалося затримали 35-літнього підданого РФ, якого майже 15 років розшукувало УВС по Свердловській області за вчинення зґвалтування.

Загалом, завдяки своєчасному обміну оперативною інформацією про ймовірні «координати» лиходійських сховів та плідній співпраці з правоохоронними органами інших держав, за межами України встановлено місцеперебування 179 розшукуваних, з яких затримали майже половину. Наприклад, працівники Управління карного розшуку вінницького главку міліції разом з фахівцями ДКР МВС Російської Федерації та московськими колегами затримали 50-річного чоловіка, якого 12 років за підозрою у вчиненні вбивства шукала міліція Теплицького району Вінниччини. Наразі вирішується питання про його екстрадицію в Україну.
Враховуючи канікулярну пору й актуальність проблеми зникнення неповнолітніх, чимало міліцейських сил спрямували на розшук дітей. Усього під час операції „Розшук” до місця проживання вдалося повернути 101 неповнолітнього.

Геннадій Карпюк,
ДГЗ МВС України

You may also like...