Адвокат вимагав у колеги 10 тисяч доларів, шантажуючи сумнівним дипломом

Октябрський районний суд міста Полтави визнав адвоката винуватим у замаху на шахрайське заволодіння чужими коштами в значному розмірі.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 22 вересня.

Із невстановлених джерел адвокатові стало відомо, що інший адвокат буцімто отримав свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю без вищої юридичної освіти, що тягне за собою скасування такого свідоцтва та притягнення до відповідальності.

У січні 2020-го обвинувачений подзвонив цьому адвокатові і сказав, що має інформацію, що він порушив закон про адвокатуру і адвокатську діяльність. Потім вислав потерпілому на електронну скриньку файлом із текстом, в якому йшлося про порушення.

При особистій зустрічі в кафе «Ваніль» обвинувачений повідомив, що може посприяти в скасуванні адвокатського свідоцтва, яке співрозмовник нібито незаконно отримав, і погрожував притягти його до кримінальної відповідальності. Водночас він запропонував вирішити проблему за неправомірну вигоду: 15 тисяч долаів США для якихось працівників правоохоронних органів у місті Києві і 4, 5 тисяч доларів для нього особисто. Потерпілий сказав, що не має таких грошей і адвокат зменшив суму до 10 тисяч доларів, обіцяючи, що інформація про начебто підроблений диплом про вищу освіту не буде розповсюджуватись.

Під час негласних слідчих дій зафіксовано, що обвинувачений займає активну позицію та пропонує: «заткнуть источник жалобы раз и навсегда чтобы не подставить человека в организации», «потому что там глобальная проблема будет, они же собрали все документы», «мы не должны позволить чтобы этот эпизод был забыт раз и навсегда и никогла к нему никто не возвращался, а вот ответ пошел на того человека который грубо говоря бы жалобщиком».

Після передачі коштів адвокат був затриманий. У судовому засіданні він вину не визнав, кажучи, що потерпілий був його клієнтом і гроші він узяв за послуги, а також посилався на розписку про отримання коштів. Сам потерпілий стверджував, що обвинуваченого раніше взагалі не знав.

Суд розписку обвинуваченого врахував саме як вагомий доказ активних та цілеспрямованих шахрайських дій

Із документа дослівно убачається таке: «Расписка. Дана мною … в том, що 17.02.2020 року я отримав 10000 доларів США за виконання зобовʼязання щодо припинення вимог до достовірності документів про освіту та гарантую припинення будь-яких претензій від інших осіб з цього приводу. В разі наявності доказів повторних вимог отримані кошти повертаються протягом 3 днів з дня отримання доказів».

Зʼясувалося, що у 2018 році розслідувалося кримінальне провадження за фактом подачі адвокатом підробленого диплома про вищу юридичну освіту для складання іспита з метою набуття права на заняття адвокатською діяльністю. Через три місяці провадження закрили, оскільки встановили доказів скоєння злочину. У березні 2020-го справу відновили і в 2022-му  знову закрили, але вже через закінчення строків досудового розслідування.

Початково адвоката, який узяв гроші, звинувачували у зловживанні впливом, а саме, що він начебто обіцяв вплинути на працівників правоохоронних органів. Але пізніше доказів  намірів такого впливу начебто не знайшлося, тому його дії перекваліфікували на замах на шахрайство.

Тому вважається, , що обвинувачений скористався тим, що потерпілий мав сумніви щодо дійсності свого диплому про вищу юридичну освіту і ввів його в оману та намагався заволодіти 10 тисячами доларів, проте злочин не було закінчено з причин, що не залежали від його волі. Фактично йому передали 1000 доларів та імітаційні засоби під виглядом 9000 доларів і одразу ж викрили.

Адвоката визнали винним у шахрайстві і засудили до 2 років позбавлення волі.

Водночас його звільнили від відбуття тюремного покарання, встановивши іспитовий строк 1 рік.

You may also like...