«Авторитета» з Ладижинської колонії судили за вимагання грошей у вʼязня

Ладижинський міський суд Вінницької області визнав вʼязня колонії виним у вимаганні коштів із з погрозою насильства.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 9 квітня.

У 2021-2022 роках у Ладижинській виправній колонії № 39 один із засуджених по телефону виманював у людей гроші і сплачував за це авторитету на прізвисько «Вінницький», який також відбував тюремне покарання і дивився за колонією.

Одного дня приїхали поліцейські, провели обшук, вилучили планшет і мобільний телефон і забрали засудженого на карцер. Коли вʼязень вийшов із карцеру «Вінницький» запропонував йому продовжити роботу. Чоловік відмовився, то йому сказали щомісячно платити 20 тисяч гривень. Орієнтовно у березні 2022-го «Вінницький» звільнився. Тоді до засудженого з аналогічними вимогами підійшли «Крючок» і «Каратист», які відбували тривалі тюремні строки за розбій і вбивство. Вони сказали, що організують усі умови для «роботи», дадуть вʼязню телефон. Коли чоловік відмовився, то йому озвучили вимогу щомісяця платити по 20 тисяч гривень до так званого «общаку». А оскільки засуджений не погоджувався, то психологічно тиснули і постійно били його, практично кожен день також ногами і деревʼяною палкою.

Щоб розплатитися потерпілий телефонував до знайомих, мами і співмешканки і просив перерахувати гроші. Цивільна дружина цього чоловіка внесла на переданий їй банківський рахунок 2100 гривень. Оскільки цих грошей було мало, то засудженого продовжили пресувати.

Правоохоронці провели негласні слідчі дії і зафксували розмови, в яких «Крючок» і «Каратист» вимагають у засудженого гроші і погрожують йому. Зокрема, «Каратист» продиктував номер картки своєї співмешканки, на яку треба перерахувати кошти, а «Крючок» погрожував побити і тиснув на потерпілого за те, що той вчасно не заплатив.

У судовому засіданні обвинувачений на прізвисько «Крючок» говорив, що нічого не вимагав у потерпілого і ніяких грошей не отримував, із засудженим на прізвисько «Каратист» спільних справ не мав. У Ладижинський виправній колонії він сидить із 2010-го, відбуваючи 15-річний строк увʼязнення. Мобільні телефони у них заборонені, але він памʼятає, що у 2022-му в їх секторі затримали аферистів.

Щодо «Каратиста» матеріали виділені в окреме провадження. Але він був допитаний судом і також заперечував усі звинувачення. Розповів, що потерпілий позичив у нього планшет і не повернув. Потім планшет вилучили правоохоронці, тому потерпілий розплачувався грошима за той планшет і кошти перераховувались на картку його співмешканки. Грошей за планшет він не вимагав, а лише просив повернути, що йому належить.

Обвинувачений не заперечував розмову з потерпілим. Однак захист намагався довести, що на записах НСРД зафіксовано звичайну обстановку спілкування між засудженими.

За вимагання чоловіка засудили до 7 років і 6 місяців увʼязнення з конфіскацією майна. З урахуванням невідбутого за попереднім вироком покарання загальний тюремний строк складе 8 років.

You may also like...