Фіктивні хвороби за гроші: у двох областях заблоковано схеми зняття з військового обліку

Оперативники Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції спільно із слідчими обласної поліції ліквідували ще дві схеми втечі військовозобов’язаних чоловіків з країни. У Сумах посадовець медзакладу та його спільник робили неправдиві діагнози для ухилянтів. А підприємець з Тернополя обіцяв домовитись з військово-лікарською комісією про непридатність до військової служби.

Довідку про психічну хворобу бажаючі уникнути службу в армії могли оформити за 3000 доларів у завідувача спеціалізованої лікарні у Сумській області. Він разом із компаньйоном торгував «білими квитками». Щоправда, щоб отримати удаваний діагноз, їхнім клієнтам доводилось ставати реальними пацієнтами психіатричної лікарні та проходити там номінальне лікування.

Оперативники Сумського управління ДВБ поліції затримали підприємливу пару ділків після отримання грошей в обмін на підроблені документи.

Слідчі Сумської поліції оголосили їм про підозру за ч. 3 ст. 332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України) та ч. 1 ст. 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України. У разі доведення вини у суді спільникам може загрожувати до 9 років позбавлення волі.

А у Тернополі місцевий ділок за 12 000 доларів сприяв чоловікам в отримані документів про тимчасову непридатність до військової служби. Він переконував, що має зв’язки та може домовитись з членами військово-лікарської комісії про необхідний діагноз. Оперативники Тернопільського управління ДВБ затримали «бізнесмена» під час передачі коштів.

Слідчі поліції Тернопільщини вже вручили підозру фігуранту за ч. 3 ст. 369-2 (Зловживання впливом). Тепер він може потрапити за ґрати на 8 років.

Процесуальне керівництво здійснює окружна прокуратура міста Суми та Тернопільська обласна прокуратура. У Тернополі заходи з викриття проходили у взаємодії із співробітниками військової контррозвідки СБУ.

Департамент внутрішньої безпеки
Національної поліції України

You may also like...