Незаконна забудова парку у Києві: оголошено нові підозри

15 листопада 2023 року НАБУ і САП збільшили до трьох осіб коло підозрюваних у справі щодо незаконної передачі частини об’єкта природно-заповідного фонду загальнодержавного значення (парк «Нивки») під забудову, внаслідок чого територіальна громада міста зазнала збитків на суму приблизно 6,4 млн грн.

Йдеться про колишнього начальника відділу Департаменту земельних ресурсів КМДА та колишнього керівника компанії, яка за рішенням Київської міської ради отримала в оренду під забудову відповідну земельну ділянку. Їх дії кваліфіковано за ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 364 КК України.

Як встановило слідство, підозрювані домоглися отримання недостовірних відомостей про неналежність ділянки до природно-заповідного фонду. Бувши обізнаним про недостовірність таких відомостей, директор Департаменту земельних ресурсів КМДА використав їх для підготовки та подання на розгляд депутатів Київської міської ради проєкту рішення про передачу паркової ділянки приватній компанії в оренду для будівництва житлово-офісного комплексу. Так, аби забезпечити гарантоване голосування депутатами за відповідний проєкт рішення, посадовець, посилаючись на відповідні відомості, зазначив у пояснювальній записці до проєкту, що ділянка не належить до природно-заповідного фонду.

Як наслідок, компанія отримала під забудову частину парку площею 0,6 га, а територіальна громада Києва втратила право користуватись нею як об’єктом природно-заповідного фонду та зазнала збитків на суму приблизно 6,4 млн грн.

2 листопада 2023 року НАБУ і САП повідомили чинному заступнику голови Київської міської державної адміністрації про підозру у зловживанні службовим становищем, що призвело до незаконної передачі частини об’єкта природно-заповідного фонду загальнодержавного значення (парк «Нивки») під забудову.

Застереження. Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

НАБУ

You may also like...