Засуджено чоловіка, який пішов працювати директором школи під окупацією, щоб утримувати 28 котів і собак

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області визнав мешканця Харківщини винним у колабораціонізмі.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 3 квітня.

У серпні 2022-го обвинувачений за власною заявою був прийнятий на посаду директора до Савинської загальноосвітньої школи в смт. Савинці, Ізюмського району, Харківської області.

Обвинувачений займався упровадженням російської мови та російської освітньої програми в навчальний процес, організував набір учнів, технічного персоналу і вчителів, давав вказівки  прибирати українську символіку і зафарбовувати синьо-жовті кольори на стіних, тощо.

Він виконував цю роботу з 19 серпня до 10 вересня 2022 року до звільнення території від російської окупації.

У судовому засіданні чоловік повністю визнав вину. До окупації він працював інструктором-методистом комунальної дитячо-юнацької спортивної школи. Після захоплення селища втратив роботу і мусив заробляти на життя, а також на годування 28 котів та собак, яких утримував самостійно. Торгуючи на базарі, почув оголошення про набір на роботу до школи і погодився, щоб заробляти на проживання. Крім того, вважав, що дітей потрібно все-таки навчати. Стандарти РФ впроваджував, перекладаючи тексти з української мови на російську. Їздив на наради до окупантів у місто Балаклію. Давав вказівки зафарбовувати українську символіку у школі, щоб при перевірці не було від влади нарікань та не стало ще гірше. Складав графік роботи школи на 2022-2023 роки, займався набором школярів. Думав, що окупація буде тривалою, тому влаштувався на роботу, щоб вижити і заробити гроші на життя і на утримання своїх котів. У скоєному щиро кається і готовий нести передбачену законом відповідальність.

Суд врахував щире каяття і визнання вини, але водночас, враховуючи вплив обвинуваченого на дітей, не вважав за можливе, що його виправлення можливе без ізоляції від суспільства і не погодився призначити мінімальне покарання.

Чоловіка засудили до 2 років позбавленням волі із забороною обіймати будь-які посади в органах державного управління та органах місцевого самоврядування строком на 10 років.

You may also like...