Гід покупця: Автоматичні та напівавтоматичні тонометри – порівняльний огляд

Для вимірювання тиску, який є одним з основних показників стану здоров’я людини, використовуються спеціальні апарати – тонометри. За допомогою цих пристроїв будь-яка людина самостійно в домашніх умовах може виміряти артеріальний тиск. Завдяки цій можливості можна запобігти розвитку різних захворювань серцево-судинної системи, своєчасно звернувшись до лікаря.

Експерти мережі по реалізації товарів для товарів для реабілітації та здоров’я Med-Magazin.ua розповідають про види тонометрів та нюанси їх вибору.

Тонометр напівавтоматичний

Фото: med-magazin.ua

Види тонометрів

Всі існуючі тонометри, які широко представлені на сайті інтернет-магазину Мед-магазин, можна розділити на три основні групи:

  •  Механічні тонометри, що найчастіше використовують медичні працівники. Це пов’язано з тим, що це надзвичайно прості пристрої з можливістю швидкої заміни частин, які зносилися  та з простотою у використанні і догляді;
  • Напівавтоматичні тонометри, в яких автоматизовано процес вимірювання та перетворення отриманих даних у звичні одиниці виміру – мм рт.ст;
  • Автоматичні вимірювачі, які всі процеси від закачування повітря в манжету до виведення показників на монітор, проводять в автоматичному режимі.

Який тонометр вибрати

Для домашнього використання фахівці рекомендують вибрати напівавтоматичний або автоматичний тонометр, які забезпечують точні вимірювання та не потребують особливих знань та вмінь для правильного моніторингу. Підвищений попит у клієнтів мають автоматичні прилади.

Для того, щоб виміряти тиск за допомогою такого апарату, треба просто правильно зафіксувати манжету і натиснути кнопку пуску. Якщо в процесі вимірювання користувач дотримується всіх рекомендацій щодо проведення процедури, то результат буде точним, можливі відхилення становитимуть не більше ±2-3 одиниць.

Якщо необхідний тонометр автоматичний, як зазначають експерти “Мед-магазину”, то це прилади з різним набором функцій та технічними характеристиками будуть надійними помічниками у контролі параметрів тиску та збереження здоров’я.

Порівняльні характеристики основних функцій напівавтоматів та автоматів

Для правильного вибору потрібно уважно вивчити технічні характеристики та оцінити їх з точки зору ваших запитів до функціоналу та якості приладу:

  • Вид тонометра. Напівавтоматичні та автоматичні тонометри відрізняються один від одного тим, що в напівавтоматичному приладі автоматизовано лише процедуру вимірювання та отримання на моніторі результату моніторингу. Процес накачування повітря в манжетку проводиться в ручному режимі за допомогою гумової груші, яка з’єднана з манжетою за допомогою гвинта із запірним пристроєм.Необхідно зафіксувати манжетку на передпліччі і накачати повітря, послідовно натискаючи на гумовий балон. Артерія повністю перетискається і струм крові артерією повністю припиняється, після цього, поступово відкручуючи гвинт на перехіднику, випускають повітря із манжетки. Тиск на артерію припиняється, струм крові поступово відновлюється, момент, коли ток крові відновлюється, відповідає верхньому (систолічному) тиску.Момент, коли кровотік повністю відновлений, відповідає нижньому (діастолічному) тиску. Напівавтоматичний тонометр фіксує ці моменти, обробляє їх та виводить на монітор результати в мм рт.ст. Автоматичний тонометр усі ці процеси проводить самостійно, клієнту треба просто правильно зафіксувати манжету, – зазначають фахівці Med-Magazin.ua.

    З погляду довговічності, перевагу можна віддати напівавтомату, оскільки кількість електронних схем у ньому зведено до мінімуму, а отже, знижується ймовірність поломки. Але автоматичний тонометр простіше у використанні, тому що людині нічого не потрібно робити самостійно, апарат все зробить сам.

  • Автоматичні та напівавтоматичні тонометри, крім вимірювання артеріального тиску, визначають наявність у людини аритмії, яка може бути першим дзвіночком, що свідчить про наявність порушень у роботі серцево-судинної системи. При порушенні серцевого ритму на моніторі приладу з’являється значок у вигляді миготливого серця. Якщо при постійному моніторингу значок виникає частіше 3-х разів на тиждень, треба обов’язково звернутися до лікаря
  • В обох видах тонометрів реалізовано можливість збереження результатів вимірювання.  Існують апарати на кілька осередків пам’яті, у кожному з яких можна зберігати певну кількість результатів. Якщо тонометром буде користуватися не одна людина, то краще вибрати апарат не кілька комірок, результати вимірювань  кожного користувача відображатимуться в окремій комірці. Ця функція важлива в тому випадку, коли результати вимірювань порівнюються, спостерігаються зміни в часі або після прийому певних препаратів. Якщо попередні результати не потрібні, можна вибрати прилад з пам’яттю на один останній вимір;
  •  При виборі слід звернути увагу на розмір монітора та цифр, що відображаються на ньому. Це важливо в тому випадку, коли апаратом користується людина зі зниженою гостротою зору. У деяких випадках необхідно розглянути апарат із додатковим звуковим супроводом. Така функція передбачена як в напівавтоматах, так і в автоматах;
  • Важливим критерієм вибору є спосіб живлення апарата. Більшість апаратів працюють від батарейок, в них також передбачено можливість роботи від стаціонарної мережі через адаптер. Адаптери входять до комплектації не всіх апаратів. У такому разі можна додатково придбати мережевий адаптер, який дозволить заощадити заряд батарей, оскільки в домашніх умовах апарат можна підключати до електромережі;
  • Точність вимірів. Перевага автоматів та напівавтоматів перед механічними апаратами полягає в тому, що точність отриманих результатів не залежить від навичок та вміння користувача. При використанні механіки на точність отриманих результатів може вплинути слух людини, а також гучність серцебиття, яка може бути надто тихою, практично непомітною. Можлива похибка автоматів та напівавтоматів лежить у межі: ±3 мм рт.ст. за рівнем тиску та ±5 по пульсу. Точніше значення можливої ​​похибки кожного апарата зазначено у паспорті;
  • У разі вибору автоматичного або напівавтоматичного апарата слід звернути увагу на розмір манжети. Найчастіше апарати укомплектовані стандартною манжетою, яка в деяких випадках може не відповідати обхвату руки користувача. У такому разі можна придбати додаткову манжету потрібного розміру. Існують такі розміри манжет:
    • Мала -17-22 см;
    • Універсальна – 22-42 см;
    • Стандартна – 22-32 см
    • Велика – 32-42 см

Зважаючи на вищевикладене, можна рекомендувати для домашнього використання напівавтомат або автомат. У продажу в Україні представлені різні моделі по технічним характеристикам і комплектації від провідних світових виробників. Фахівці компанії рекомендують  отримати розширену консультацію щодо використання вибраного апарату у консультантів спеціалізованих магазинів.

You may also like...