ГУР показало момент знищення найновішого патрульного корабля російських окупантів «Сергій Котов» (відео)

Українська розвідка оприлюднила відео з дронів, які потопили російський патрульний корабель “Сергій Котов”.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби ГУР МОУ. На відео видно, що в операції брали участь кілька дронів.

Раніше повідомлялося, що у Керчі вночі 5 березня лунали вибухи, а Кримський міст був перекритий понад 8 годин.

Скриншот відео удару

Хронологія атаки по даним російських ресурсів виглядає так:

  • О 01:18 черговий об’єднаного угруповання окупаційних військ на Кримському півострові доповів про те, що патрульний корабель Чорноморського флоту “Сергій Котов” (екіпаж 65 осіб) о 00:48 попросив про допомогу у зв’язку з тим, що о 00:47 його атакували в Керченській протоці (у 9 км на південний схід від мису Такіль). Атаку вели п’ять невстановлених безекіпажних катерів. Було кілька влучень у корму і моторний відсік.
  • О 01:32 до враженого патрульного корабля прибули 2 буксири.
  • О 04:48 патрульний корабель Чорноморського флоту “Сергій Котов” на відстані 5 км. від мису Такіль затонув.

Після атаки безпілотних катерів ЗСУ російський Чорноморський флот втратив патрульний корабель «Сергій Котов», пишуть російські провоєнні телеграм-канали. Це був найновіший патрульний корабель у складі Чорноморського флоту.

«Сергій Котов»

Патрульний катер Сергій Котов урочисто спустили на воду на початку 2021 року. «Я впевнений, що доля корабля складеться і буде вдалою. Вона не може бути іншою», — говорив під час церемонії заступник головного комітету ВМФ Олександр Вітко.

До складу Чорноморського флоту корабель увійшов у липні 2022 року. Як розповідав тоді «Перший канал», «Сергій Котов» — «найсучасніший» патрульний корабель: «Спеціальна конструкція та покриття роблять його практично непомітним для радарів супротивника».

На сайті Міноборони Росії наголошується, що кораблі цієї серії укомплектовані екіпажем із 60 осіб, здатні діяти автономно 60 діб та оснащені радіотехнічним та гідроакустичним озброєнням, а також засобами радіоелектронної протидії. Крім того, на кораблі є майданчик для вертольота.

Загалом у складі Чорноморського флоту чотири патрульні кораблі. Усі вони виконані за одним проектом. Головний корабель «Василь Биков» ввели в дію у 2018 році, а два інших серійних корабля — Дмитро Рогачов і Павло Державін — почали працювати в 2019 і 2020 роках відповідно.

Усього з початку війни ЗСУ вивели з ладу щонайменше 15 кораблів Чорноморського флоту. Це майже чверть від усіх кораблів ЧФ на момент початку війни У лютому 2022 року у складі флоту було 74 бойові кораблі. Серед втрат – флагман ЧФ ракетний крейсер “Москва” (затонув у квітні 2022 року).

З кінця 2023 року Україна активізувала атаки на російські військові кораблі. У грудні було вражено великий десантний корабель “Новочеркаськ”, на початку лютого – ракетний катер “Івановець “, а в середині місяця – великий десантний корабель (БДК) “Цезар Куніков“.

Крім кораблів Чорноморського флоту, у Чорному морі до початку війни знаходилися три великі десантні кораблі Балтійського флоту і три БДК Північного флоту. Вони прийшли до Чорного моря перед самим вторгненням. Вражені як мінімум два кораблі — «Мінськ» Балтійського флоту та «Оленьогірський гірник» Північного флоту.

У результаті атаки морськими дронами російського корабля “Сергій Котов” є загиблі та поранені, повідомив представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов.

You may also like...