Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» закликає не панікувати

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз», за результатом аналізу макроекономічних показників та поточних тенденцій на грошово-кредитному ринку, заявляє наступне.

УКБС вважає, що на сьогодні відсутні об’єктивні підстави для поширення панічних настроїв серед населення та суб’єктів господарювання.

Свою позицію УКБС аргументує наявними тенденціями в банківській системі, зокрема, значним зменшенням портфелів валютних кредитів та обсягів міжнародних запозичень банківської системи в цілому, а також зменшенням проблемної заборгованості в кредитних портфелях банків. Одночасно, міжнародні фінансові інститути підтвердили готовність надати термінову фінансову допомогу Україні.

Крім того, з урахуванням світового досвіду та вітчизняної практики, УКБС розроблено та внесено до Національного банку України та Парламенту пакет стабілізаційних заходів, направлених на підвищення ліквідності банків, спрощення процедур рефінансування банків, забезпечення своєчасних розрахунків між суб’єктами господарювання, безперебійної роботи банкоматів, а також недопущення спекулятивних операцій на валютному ринку та відтоку капіталу за кордон тощо.

Також УКБС з метою недопущення дестабілізації фінансового ринку та для збереження заощаджень населення, закликає не піддаватися панічним настроям та утриматись від купівлі іноземної валюти з метою спекуляцій та накопичення, а також від дострокового зняття депозитів. Оскільки це, як показав попередній досвід, перш за все, шкодить самим вкладникам, а не тільки фінансовій системі нашої країни.

УКБС вважає, що за умов достатньої ліквідності банківської системи, вжиття Нацбанком упереджувальних заходів щодо збереження системної стабільності, а також гарантованості повернення вкладів населення Фондом гарантування вкладів дозволить зберегти заощадження населення та стабілізувати банківську систему в цілому.

Прес-служба УКБС
 

You may also like...