Фінансові інновації креативного ректора

Фінансова діяльність будь-якого господарюючого суб’єкта має здійснюватися з урахуванням отриманих доходів та необхідних видатків. Такі доходи та видатки мають бути спрогнозовані на підставі аналізу результатів попереднього періоду та інших елементів, тобто має бути фінансовий план діяльності. Але в МІУ відсутній фінансовий план. Відсутній цей документ через те, що головний бухгалтер та «креативний ректор» не мають уяви, що це таке. 

Ми продовжуємо знайомити широкий освітянський загал з «креативністю» ректора МІУ, та її фінансовими інноваціями в системі освіти. Із публікації «Куплена слава» ми розпочали публікувати серію статей щодо діяльності  керівника Міжгалузевого інституту управління. Надавши коротеньку історичну довідку по Міжгалузевому інституту управління (надалі – МІУ), ми розповіли нашим читачам про його «видатного» керівника, ректора – Олійник Ольгу Борисівну.

Після виходу першої публікації, трудовий колектив надіслав до нашої редакції відкритий лист.  Однак, реакція на цей лист з боку Міністра Табачника Д.В. відсутня.

Інновації «креативного ректора» в системи планування фінансово-господарської діяльності МІУ
 
Фінансова діяльність будь-якого господарюючого суб’єкта має здійснюватися з урахуванням отриманих доходів та необхідних видатків. Такі доходи та видатки мають бути спрогнозовані на підставі аналізу результатів попереднього періоду та інших елементів, тобто має бути фінансовий план діяльності. Але в МІУ відсутній фінансовий план. Відсутній цей документ через те, що головний бухгалтер та «креативний ректор» не мають уяви, що це таке.
 
 
Усі важливі рішення щодо діяльності інституту обговорюються не Вченою радою інституту не ректоратом, а трьома особами які входять до складу «революційної трійки»: проректором з навчальної роботи – Балакіною Н.К., ректором – Олійник О.Б., головним бухгалтером –  Чудачкіною О.О. На фото в такій самій послідовності з ліва на права. У робочому кабінеті ректора на нараді.
З таким розумінням системи управління вищим навчальним закладом будь-який прибуток є приємною несподіванкою, а будь-які видатки можуть здаватися непередбачуваними.
 
Заробітна плата від «креативного ректора»
 
Не розуміючи необхідності планування фінансово-господарської діяльності, Олійник О.Б., на власний розсуд, з порушенням вимог чинного законодавства, змінює посадові оклади. Своїми наказами додавши до ставки кожного працівника, а це приблизно 160 осіб, не 0,5 % посадового окладу як це може бути на кожному підприємстві, а 0,75. Але дохід МІУ не збільшився.
 
Збільшення видатків при відсутності тенденції до збільшення прибутків завжди призводить до банкротства. Звичайно ректор може і не бути спеціалістом в усіх сферах діяльності ВНЗ, адже є відповідні служби які повинні надавати допомогу керівникові. Так, але не в МІУ.
Силами фахівців МІУ, ще у березні 2010 року, було проведено експертизу та підготовлено експертну оцінку стану виконання зобов’язань МІУ перед співробітниками щодо виплати заробітної плати у 2009-2010 навчальному році (надалі Експертна оцінка). Ми не будемо багато розповідати, а просто надамо витяги з цього документу.
  • Загальна сума витрат з причини неефективного використання доходу від господарської діяльності за період вересень-грудень 2009 року склала 1223,2 тис. грн., що суттєво вплинуло на фінансовий стан інституту в 2010 році.
  • Перші труднощі при виплаті заробітної плати виникли вже за листопад 2009 року. З порушенням встановлених термінів виплачувалася заробітна плата за грудень 2009 року, січень і лютий 2010 року. Склалась практика, за якої надходження поточного місяця спрямовуються на виплату заробітної плати за попередній місяць.
  • При збереженні  в подальшому такої тенденції ставить (комісія) під питання можливість виплати заробітної плати за червень місяць, а також відпускних науково-педагогічним та іншим працівникам за липень та серпень місяці (стор. 3 Експертної оцінки).
Працівники МІУ підтвердили, що такий невтішний для них прогноз повністю виправдався. На сьогодні працівники МІУ не отримували заробітну плату більше трьох місяців.
 
У Експертній оцінці зазначено, що в МІУ порушується низка норм Закону України «Про оплату праці» (стор. 6 Експертної оцінки). У цьому документі міститься і прогноз, щодо фінансового стану МІУ на наступні шість місяців. На стор. 8 Експертної оцінки зазначено, що у липні місяці МІУ може заробити лише 216,7 тис. грн., а видатки тільки по фонду оплати праці складуть 570,3 тис. грн. Отже у липні в бюджеті  МІУ виникне «прірва».  
 
Спробуємо порахувати якого розміру буде ця прірва. МІУ заробить за липень 216,7 тис. грн. Видатки по фонду заробітної плати за липень (570,3 тис. грн.), кошти на оздоровлення (приблизно 160 тис. грн.), на відпустку (500 тис. грн.) всього (1230,3 тис. грн.).  До отриманої суми додаємо існуючу заборгованість по заробітній платі, що станом на 1 липня 2010 року  становить 800,3 тис грн. (травень – 230 тис. грн., червень – 570,3 тис. грн.). Сума просто вражає.
 
Головний бухгалтер та «креативний ректор» заборгували 2030,6 тис. грн. (два мільйони тридцять тисяч шістдесят гривень) тільки перед власним колективом. Але окрім виплати заробітної плати, МІУ зобов’язаний сплачувати ще комунальні послуги, орендну плату, а це ще не одна тисяча гривень.
 
Нагадаємо, що «Креативний ректор» не прислухається до порад фахівців, а слухає виключно членів «революційно трійки».
Перейдемо від прогнозів до фактів. Факт не виплати заробітної плати працівникам МІУ протягом двох місяців знайшов своє підтвердження в Довідці перевірки Державної інспекції навчальних закладів (інформація отримана з Довідки перевірки МІУ комісією Державної  інспекції навчальних закладів від 30.04.2010 року). Зловживання з боку Олійник О.Б. підтвердила не тільки комісія МОН, а і суд.
 
Справа Чічікова жива в МІУ
 
Як всім нам відомо зі шкільної програми з літератури, Чічіков скуповував «мертві душі». Цим самим займається і головний бухгалтер з «креативним ректором» в МІУ. «Мертві душі» МІУ, приносять його «креативному ректору» та головному бухгалтеру приблизно 15-20 тисяч гривень доходу на місяць.
 
Згідно наданих нам документів, зі складу рядових працівників, кошти в МІУ своєчасно отримує лише дві особи. І це у той час як всім іншим працівникам зарплату обіцяно лише в вересні. Ми зазначимо номери касових ордерів копії яких нам були надані. Так, за касовим ордером № 519 від 07.07.10 року одній із цих осіб було видано кошти за червень місяць у розмірі 4944,00грн. (чотири тисячі дев’ятсот сорок чотири грн., 00 коп.). За касовим ордером № 520 від 07.07.10 року іншій було видано кошти за червень місяць у розмірі 8240,00грн. (вісім тисяч двісті сорок грн., 00 коп.).
 
За таку роботу головний бухгалтер та працівники бухгалтерії не тільки отримують вчасно заробітну плату, а навіть премії. А як ви хотіли, вони особисто контролюють фінансові потоки в МІУ, чому ж вони мають себе ображати.
 
Про висвітлені махінації з «мертвими душами» нам повідомила одна з працівниць бухгалтерії, яка не може без болю спостерігати як знущаються над людьми, як у ХХІ столітті перетворюють викладачів та науковців на рабів. Ми щиро вдячні цій невеличкий але дуже благородній людині.
 
«Розвиток» матеріальної бази МІУ
 
Одним із головних завдань навчального закладу є розвиток матеріально-технічної бази. Приведення її у відповідність з сучасними вимогами.
 
Олійник О.Б. також почала займатися вдосконаленням матеріально-технічної бази МІУ. Вона закупила для потреб МІУ комп’ютерну техніку. Так, 12.03.2010 року було перераховано на рахунок ТОВ «ЕНЕРГІЯ ЛІМТЕД» 48202,05 грн. (сорок вісім тисяч двісті дві гривні п’ять копійок).  19.04.2010 року на рахунок ТОВ «ЕНЕРГІЯ ЛІМТЕД» було перераховано вже 53460,00 грн. (п’ятдесят три тисячі чотириста шістдесят грн., 00 коп.) для закупівлі меблів. І це при тому, що заробітна плата працівникам МІУ так і не виплачена. А це вже нецільове використання коштів.
 
Минуло чотири місяці з моменту проведення даних операцій, а в МІУ не з’явилося навіть жодної нової комп’ютерної мишки або стільця. Кошти перераховані за меблі та комп’ютери на рахунок МІУ не повернулися. А це означає, що кошти були використані на щось інше і не ким-небудь, а Олійник О.Б. та Чудачкіною О.О.
 
Таких сумнівних господарських операцій з січня по липень 2010 року було проведено більше десяти. За рахунок трудового колективу та державних коштів ці дами намагаються створити собі позитивний імідж у засобах масової інформації та «залагодити» питання щодо притягнення їх до відповідальності.
 
Ми сподіваємося, що в МОН розглянуть звернення трудового колективу, врахують висновки власної комісії, проаналізують рішення суду, уважно вивчать матеріал нашої статі  і знімуть Олійник О.Б. з займаної посади.
 
Іван Драган, для УК

You may also like...