Щоб квартирна крадіжка не стала «подарунком» під новорічну ялинку

Передноворічний ажіотаж охоплює не тільки добропорядних мешканців, які несамовито бігають по магазинах у пошуках подарунків, ялинкових прикрас та смачненького до святкового столу, а й любителів, як то кажуть, поживитися за чужий рахунок, тобто квартирних крадіїв. Цього року від них постраждали 1 039 жителів регіону.

Кожного року  всі люди готуються до святкування новорічних свят. Ці дні, відзначають правоохоронці, є найбільш «вдалими» для крадіїв, адже велика кількість квартир та приватних будинків залишаються без догляду. Тому міліція області попереджає населення про існуючі види крадіжок та застерігає бути особливо уважними, покидаючи свої домівки.

«З початку грудня почастішали випадки крадіжок з квартир та приватних будинків громадян,» – розповідає Юрій Миколайович Гижа, заступник начальника управління кримінального розшуку. «Ми працюємо над пошуком та затриманням злочинців, але вважаємо за необхідне попередити мешканців міста про небезпеку, оскільки усі крадіжки, яких вже більше десятка, мають багато спільного» – додає Юрій Миколайович.

 Правоохоронці говорять, що, як правило, обираються квартири, з металопластиковими віконними склопакетами, кондиціонерами. Як не прикро, але виявилося, що ніхто не застрахований від такої біди. Він також розповів, що злодії потрапляють до квартири шляхом пошкодження серцевини замка або його проворотом. «Домушники» відкривають двері зв’язкою ключів, якщо ж це не допомагає, вони намагаються зламати серцевину замка розвідними ключами, а також різноманітними викрутками. Якщо ж це приватний будинок, то частіше крадії віджимають пластикові вікна або проникають в середину через кватирку. Це доволі легко зробити, якщо не встановлені грати або спеціальні замки для вікон. Зловмисники, здебільшого, полюють на гроші та коштовності, рідше забирають сучасну портативну техніку.

Крадії обирають будинки, у яких не має охорони, на дверях під’їзду  не встановлений домофон, або хоча б замок. «Не потрібно заощаджувати на власній безпеці. Якщо ви мешкаєте у приватному будинку – встановіть на вікна грати і придбайте один раз, але дорогий та якісний дверний замок» – застерігають правоохоронці.

Юрій Гижа також повідомив, що в порівнянні з минулим роком відсоток розкриття злочинів значно збільшився. Та працівники міліції на цьому не зупиняються, а навпаки роблять все можливе для зменшення криміногенної ситуації в області. Причини такої ситуації пояснюються тяжким матеріальним становищем, а також підвищенням рівня непрацюючих. «Є й такі, які звільнилися з місць позбавлення волі, й вони крім як злочинної діяльності більше нічого не вміють робити, та й вміти не бажають» – каже Юрій Миколайович. Прикладів можна навести безліч: «Необхідність виплачувати кредити штовхає людей на спробу обікрасти квартири, на пограбування, які через втрату роботи не мають чим сплачувати кредит, та що там кредити, комунальні послуги…».

Шановні сумчани, не зберігайте великі суми готівки вдома – не піддавайте себе і свою родину додатковому ризику.

Тож, будьте пильними та уважними! Звертайте увагу на підозрілих осіб, що з’явилися у вашому дворі чи під’їзді, та одразу звертайтеся до міліції за телефоном 102. Допомагати міліції спрацювати на випередження скоєння злочинів можуть і повинні самі громадяни, які повинні бити на сполох за найменшою підозрою. Не забувайте ключі від квартири в замку, не залишайте їх під килимом, на електрощиті, в поштовому ящику, або інших «укромних», як вам здається, місцях. Злочинці не гірше від вас знають ці схованки. При виході з квартири завжди закривайте балконні рами, вікна та кватирки. У випадку, коли ви відсутні тривалий час, попросіть ваших знайомих, родичів, сусідів доглянути за квартирою та регулярно виймати кореспонденцію з поштової скриньки. Сподіваймося, що дотримання нехитрих порад правоохоронців убезпечить нас від втрат та розчарувань, а новорічні свята дійсно будуть добрими й казковими та пройдуть без сумних пригод і звернень за допомогою до міліціонерів!

Марина Кльова, СЗГ УМВС України в Сумській області

You may also like...