У Херсоні затримали групу заїжджих гастролерів, на рахунку яких близько десяти квартирних крадіжок

У Херсоні завдяки професіоналізму працівників карного розшуку затримано групу заїжджих гастролерів з Запорізької області, які спеціалізувалися на квартирних крадіжках. 

За словами начальника УКР УМВС Сергія Дьорова, зловмисників затримали після того, як місяць тому до міліції стали надходити заяви від жителів Херсона, Нової Каховки та Цюрупинська про те, що їх помешкання обікрали. Усі злочини були скоєні за однаковою схемою: крадії виламували серцевину замка вхідної двері, забирали переважно гроші, золоті прикраси, побутову техніку, дублянки та шуби.

Правоохоронці провели ретельний аналіз усіх злочинів і встановили, що вони вчинялися з регулярною епізодичністю. Тобто, за один тиждень злодії обкрадали декілька квартир, а потім було затишшя на два тижні. Після цього знов скоювалися злочини. Керівництво УМВС прийняло рішення про створення слідчо-оперативної групи, яка відслідковувала та аналізувала усі факти крадіжок, збирала докази, відпрацьовувала чоловіків, раніше судимих за майнові злочини. Зрештою, оперативники вийшли на слід зловмисників.

Працівникам УКР УМВС стало відомо, що до Херсона приїхала група осіб із Запоріжжя. Вони зняли у місті квартиру і скоїли чергову квартирну крадіжку. Міліціонери встановили особи усіх трьох підозрюваних. Вони виявилися неодноразово судимими за аналогічні злочини, кожен провів у місцях позбавлення волі близько 20-років. До того ж, один з них був членом організованої злочинної групи, яка діяла у іншому місті. Правоохоронці з’ясували, що сумки з чужим майном зловмисники планували передати рейсовим автобусом до Запоріжжя, щоб позбавитись викраденого і відвести від себе усе підозри. Була спланована операція по затриманню гастролерів за участю спецпідрозділу «Беркут».

Чоловіки не очікували, що їх затримають, адже саме святкували чергову вдалу крадіжку. Їх доставили до райвідділу, де вони дали свідчення. Гастролери розповіли, що діяли за налагодженою схемою: раз у два тижні приїжджали до Херсона та інших населених пунктів області, намічали квартиру і деякий час слідкували за господарями. Жертв обирали, орієнтуючись на пластикові вікна і дорогі вхідні двері. Перед скоєнням чергового злочину вони проводили ретельну розвідку. Влаштовувалися у зручному місці біля під’їзду, щоб можна було слідкувати за обстановкою на випадок приїзду господарів або міліції.

Зловмисники вивчали робочий графік господарів та час, коли ті відсутні дома. Один зі злодіїв залишався на вулиці для спостереження, двоє інших проникали до квартири і збирали цінні речі у сумки. Вони вантажили все в автомобіль та відвозили на арендовану квартиру. Після цього передавали речі рейсовим автобусом до Запоріжжя і їхали з Херсонської області, щоб через деякий час знов повернутися.

Під час обшуку у квартирі, яку винаймали затримані, оперативники виявили цілу колекцію ключів, відмичок, викруток та інших пристроїв для зламу замків. Також вилучили речі, які крадії не встигли переправити для продажу. Після скоєння злочинів підозрювані деякий час ховались в інших містах, де навіть не виходили на вулицю. Так, мабуть, планували вчинити і цього разу.

На теперішній час правоохоронці встановили причетність затриманих до скоєння 10 квартирних крадіжок. Зараз вони знаходяться в СІЗО і навіть не сумніваються, що наступні кілька років проведуть за ґратами.

ВЗГ УМВС України в Херсонській області

МВС України
 

You may also like...