Щоб добути грошей для поїздки на курорт пенсіонер умертвив свою знайому

Костянтинівським райвідділом міліції Донеччини спрямовано до суду кримінальну справу за фактом навмисного вбивства 85-річної жительки одного із сіл району. У здійсненні даного злочину обвинувачується 70-річний знайомий потерпілої, який позбавив її життя із чисто корисливих спонукань. 

Зловмисник обрав нестандартний спосіб умертвіння: він влив у ротову порожнину жінки розчин сірчаної кислоти. Того ж дня у хірургічному відділенні районної лікарні вона померла, а до вечора оперативники затримали підозрюваного.

Як розповів старший слідчий Костянтинівського райвідділу міліції Віталій Камуз, зі своєю майбутньою жертвою Іван Петрович був знайомий давно і нерідко допомагав їй по господарству в дрібницях, що потребували чоловічої руки. Напередодні трагедії вона попросила його полагодити дах і пообіцяла заплатити. У гарантованості оплати Петрович не сумнівався, бо знав, що жінка одержувала 2 пенсії: не дивлячись на похилий вік, вона доглядала свою самотню сліпу сусідку, яка вже не могла самостійно пересуватися й тому жила у неї в домі.

Вирішивши заволодіти грішми обох бабусь та їх орденами й медалями часів Великої Вітчизняної війни, чоловік близько 10 ранку приїхав до них на велосипеді нібито для ремонту даху. Оглядівшись у дворі, він знайшов господарку сплячою під прибудованим до будинку навісом. Насильно утримуючи її, він влив їй у рот привезений із собою в невеликій ємності розчин сірчаної кислоти. Пізніше на допитах він зізнається, що добре розумів, якого жахливого болю завдає своїй жертві, але це його не зупинило. З кишені пенсіонерки він забрав 3 тисячі гривень, виніс із будинку десяток військових нагород і поїхав геть.

Буквально через кілька хвилин до пенсіонерок прийшла працівниця соціальної служби і знайшла потерпілу живою, але термінова госпіталізація не врятувала її від смерті – опіки від кислоти, що потрапила в шлунок, виявилися несумісними з життям.

Як стало відомо в ході слідства, незадовго до описаних подій підозрюваний придбав путівки до одного з пансіонатів на узбережжі Азовського моря для себе і якоїсь своєї подруги. Виїзд був запланований на наступний після вбивства день. Однак поніжитися на піщаних пляжах йому так і не довелося: він був затриманий і під вагою неспростовних доказів написав "явку з повинною", хоча потім і намагався всіляко затягувати слідство. Тепер про морську засмагу йому можна забути, адже його діяння кваліфікується в Кримінальному кодексі як "Навмисне вбивство, вчинене з корисливих мотивів та з особливою жорстокістю" (ч.2 п.4,6 ст.115 КК України). І розплатою за нього може стати довічний тюремний строк.

Марина Голдинська, ВЗГ ГУМВС України в Донецькій області
 

You may also like...