В Сумах викрили групу наркоманів, які виготовляли і поширювали метамфетамін

В Сумах міліція на черговому притоні затримала групу, що займалася виготовленням синтетичного наркотику метамфетамін. Організатор – 45 річний місцевий житель. Згуртувавши навколо себе наркозалежних осіб, він та його подільники  не тільки виготовляли наркотик задля власних потреб, але й розповсюджували його в навчальних та розважальних закладах міста. За майже рік такої злочинної діяльності наркоділки поклали до своїх кишень близько 114 тисяч гривень, а скільки сумчан « підсадили» на голку можна тільки здогадуватись.

 Повна антисанітарія, люди « під кафом» поруч – використані шприци, порожні пляшки від медикаментів, які ледь вміщались в пакети для сміття  інгредієнти  та посуд для виготовлення наркотику – це все  побачили міліціонери, коли завітали на квартиру 46-річного Сумчанина. Саме тут, за оперативною інформацією не тільки збирались наркозалежні особи, а й повним ходом йшло виготовлення небезпечного синтетичного наркотику «метамфетамін». Господар квартири на гостей в погонах явно не очікував. Адже «наркотичний конвеєр» тут працював досить потужно. « Вів згуртував навколо  осіб, як без чергової дози вже не могли існувати, – розповідає Радій Будзинський – начальник БНОН обласного УМВС, – тож за «щоденний кайф» ладні були робити будь-які доручення. Саме ці люди збували виготовлений синтетичний наркотик в молодіжних клубах, кафе, дискотеках. Існувала ця з група з квітня 2010 року»

 Під час обшуку квартири міліціонери вилучали наркотики, вже готові для вживання, не тільки у шафах, а й  захованими в особисті речі, навіть в шкарпетках наркоманів.

 Організатор «злочинного бізнесу» був вражений оперативністю міліціонерів, адже він та його подільники, здавалося, вжили всіх заходів, аби убезпечити себе від викриття. « Потрапити до цієї квартири було досить складно, – продовжує  Радій Валерійович, –  адже зловмисники вживали методи конспірації. Наприклад, наркотик продавали тільки тим особам, яким довіряли. Якщо його потрібно було переправити посереднику, в руки не передавали. Залишали десь у поштових скриньках, захованими в під’їздах чи інших містах. Всіх таких хитрощів і не перерахувати»  

 Міліціонери встановили і ряд постійних покупців метамфетаміну. Це молоді люди віком, переважно, 18 – 25 років. Багато хто з них навіть і не здогадувався, що купував за власні гроші смерть. Андрій – один з таких. « Мені метамфетамін давав   якусь додаткову силу, – розповідає юнак слідчому, – якщо я працював, чи навчався в інституті , то не відчував втоми. До того ж друзі порадили його мені, мовляв він не страшний. Це ж не опіум. Від нього не помреш, та й звикання до нього не має. Так, забавка…»

 Натомість лікарі – іншої думки. Вживання цього синтетичного наркотику може призвести до  тяжких наслідків. Як і всі наркотики, метамфетамін є отрутою, що спочатку діє як стимулятор, але потім починає стрімко руйнувати тіло. Він завдає серйозної шкоди здоров’ю, спричиняє втрату пам’яті, агресію, психопатичну поведінку, уражає серцево-судинну систему та пошкоджує мозок. Тривалий прийом наркотику призводить до незворотних наслідків. Надмірно збільшується тиск крові і пульсу ,руйнуються кровоносні судини мозку, що може викликати інсульт.  Серйозно ушкоджуються печінка, нирки, і легені. Є і явні показники пошкодження мозку, що призводить до втрати пам’яті і неспроможності сприймати абстрактні ідеї. Навіть у тих, хто перестав приймати метамфетамін, спостерігаються провали в пам’яті та різкі перепади настрою. 

 В‎ решті решт, людина опиняється перед вибором: метамфетамін і смерть, чи життя без наркотиків.

 Якими б не були жахливими наслідки вживання наркотиків, якою б безвихідною не здавалася ситуація для наркомана, рішення існує, і, якщо дивитися ширше, у війні з наркотиками можна здобути перемогу.

 Що ж до самих накоділків, вони сьогодні знаходяться під вартою. Проти них порушена кримінальна справа. Міліціонери довели, що майже за рік такої злочинної діяльності вони поклали до своїх кишень близько 114 тисяч гривень. Сумські ж правоохоронці обіцяють: робота по виявленню та ліквідації місць незаконного вживання та виготовлення  наркотичних засобів в області триватиме і надалі.

Ельвіра Біганова
СЗГ УМВС в Сумській області

You may also like...