Працівники ДАІ все частіше фіксують випадки погрози або застосування водіями зброї

Завдання Державтоінспекції – забезпечення безпеки дорожнього руху та створення умов комфортного і безпечного пересування учасників руху на дорогах та автомагістралях країни. Однак, поведінка деяких громадян з кожним днем стає все більш агресивною. Як наслідок, працівникам ДАІ дедалі частіше доводиться витрачати час на припинення правопорушень, нерідко при цьому ризикуючи життям.

На початку року на Вінниччині сталася резонансна подія: зупинений працівниками ДАІ водій несподівано розпочав стрілянину. Тоді правопорушник загинув, а працівник ДАІ потрапив до лікарні з важким вогнепальним пораненням. Не пройшло й два тижні, як у області стався новий випадок, що ледь не закінчився трагедією.

18 січня, близько третьої години ночі, під час нагляду за дорожнім рухом у місті Жмеринка Вінницької області увагу наряду ДПС привернув автомобіль марки «NISSAN PATROL». За кермом транспортного засобу перебував 50-річний місцевий мешканець з явними ознаками алкогольного сп’яніння. Правоохоронці доставили порушника до лікарні для проведення освідування на стан алкогольного сп’яніння.

Після проходження встановленої законом процедури, керманич авто несподівано вихопив із внутрішньої кишені куртки гранату «РГД-5» та почав погрожувати працівникам ДАІ. Правопорушника вдалося вгамувати тільки після тривалих перемовин та попередження про застосування вогнепальної зброї.

Чоловік викрутив із вказаного предмета запал та віддав працівникам міліції, а корпус кинув неподалік. Гранату, направлено на НДЕКЦ для проведення експертизи. За даним фактом відомості внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 263 КК України (незаконне поводження з боєприпасами) та ч.1 ст. 345 КК України (погроза або насильство щодо працівника правоохоронних органів). Транспортний засіб та керманича авто правоохоронці доставили до райвідділу міліції.

Часто, що подібні факти залишаються поза увагою правозахисних організацій. Основним законом (Конституцією України) визначено, що держава однаково захищає життя, здоров’я та честь як порушника, так і правоохоронця.

Наразі з випадками немотивованої агресії, погроз та застосування вогнепальної зброї правоохоронці стикаються майже щодня. Нерідко, подібна поведінка агресивно налаштованих правопорушників, загрожує їх життю та здоров’ю. Тому було б доцільно, при проведенні реформування органів внутрішніх справ, закласти правові гарантії безпеки правоохоронців.

Прес-служба ДепартаментуДАІ МВС України

You may also like...