В Харьковской области за неделю раскрыли резонансное двойное убийство

10 січня 2008 року в Харківському районі Харківської області сталася страшна трагедія. Серед білого дня в продовольчому магазині хутора Надточії на очах відвідувачів невідомий зловмисник зарізав двох людей – жінку-продавця та експедитора, який привіз до магазину товар.Звістка про цей зухвалий злочин миттєво розійшлася серед мешканців хутора та навколишніх селищ. Люди були шоковані – вони боялися ходити вулицями, а місцеві магазини закривалися, як тільки починалася темрява.

Вбивство, як вдалося встановити під час проведення оперативних заходів, скоїв чоловік, якого раніше ніхто з місцевих жителів не бачив. Близько 13-ої години він з’явився у магазині і купив пива. На вулиці було дуже холодно, чоловік виходити на двір не поспішав — він відкрив пляшку і почав пити спиртне прямо біля прилавку.

Тим часом до магазину під’їхала ГАЗель. Молодий 19-річний хлопець-експедитор та його брат привезли товар. Вони вже давно обслуговували цю територію і були знайомі з власницею магазину – 40-річною мешканкою хутора Надточії.

Експедитор, взявши товар, увійшов у приміщення, а його родич залишився біля машини. Через деякий час сталося щось неймовірне – хлопець побачив, як його брат розбив скло у вікні магазина і з криками «Мене порізали!» вистрибнув на вулицю і кинувся до машини. Слідом за ним з дверей вибіг чоловік з ножем і теж направився до ГАЗелі. Водій миттєво нажав на педаль газу. Дорогою до лікарні хлопець повідомив про надзвичайну подію міліцію.

Пораненого брата він привіз до 3-ої лікарні м. Харкова, але спроби лікарів врятувати йому життя були марними – чисельні колото-різані рани були надто глибокі і до того ж він втратив багато крові.

А тим часом після отримання інформації про скоєння тяжкого злочину на місце події негайно вирушили працівники слідчо-оперативної групи Харківського райвідділу міліції ГУМВС України в Харківській області. Вони знайшли у підсобці магазину ще один труп — як виявилось, зловмисник спочатку зарізав продавщицю, а після цього напав на експедитора.

Єдиним очевидцем цієї жахливої події став 6-річний хлопчик, який під час скоєння злочину знаходився у магазині. Не дивлячись на пережитий шок, він зумів ретельно описати портрет зловмисника, навіть згадав одяг, в якій він був одягнений.

– Для розкриття цього резонансного злочину нами була проведена дуже велика і кропітка робота, — розповідає заступник начальника ГУМВС України в Харківській області, начальник кримінальної міліції полковник міліції Ігор Сенчук. – До розшуку злочинця підключились працівники Управління карного розшуку ГУМВС, були задіяні усі сили Харківського РВ та Пісочинського відділу міліції. Нам знадобився лише тиждень для встановлення особи вбивці та його затримання.

В день скоєння злочину правоохоронцями були встановлені усі можливі свідки події, опитані мешканці хутору Надточії та найближчих селищ. За свідченнями очевидців було складено фоторобот підозрюваного, на його затримання було орієнтовано весь особовий склад органів внутрішніх справ та транспортної міліції. Паралельно за отриманими прикметами відпрацьовувались особи, раніше засуджені за скоєння тяжких злочинів. Були також опитані працівники місцевих підприємств, сезонні робітники тощо. Дільничними інспекторами та працівниками оперативних підрозділів неодноразово проводились подворові обходи усієї території селища Пісочин. Правоохоронці працювали і вдень, і вночі.

В результаті проведених заходів з оперативних джерел була отримана достовірна інформація про те, що ймовірним зловмисником є раніше неодноразово засуджений за скоєння вбивств та інших тяжких злочинів 60-річний харків’янин. 45 років свого життя цей чоловік провів за гратами. Він добре володів холодною зброєю, як то кажуть, знав в цьому толк. До речі, слідчі вилучили в нього купу журналів про холодну зброю, тактику ведення ближнього бою та малюнки з різними зразками ножів.

Правоохоронцями було встановлено, що напередодні вбивства підозрюваний приїхав до свого знайомого, мешканця Пісочну.

10 січня зловмисник зайшов у місцевий магазин, щоб купити спиртне. Перед тим він був вже добряче напідпитку. Що саме сталося в магазині, що стало причиною цих жахливих вбивств – наразі з’ясовують слідчі органи.

Найближчим часом правоохоронці вже зможуть повністю відтворити події того жахливого дня…

— Після скоєння подвійного вбивства злочинець вирушив за межі Харківської області, — розповідає заступник начальника відділу СУ ГУМВС України в Харківській області підполковник міліції Олександр Єрьомін. — Адже зникнути йому не вдалося – він був затриманий у потязі працівниками карного розшуку та транспортної міліції. Як з’ясувалося, підозрюваний направився до своєї співмешканки, яка працювала лікарем-наркологом. Саме вона надала зловмиснику житло в іншому регіоні України, де він переховувався майже тиждень. Син жінки теж допомагав злочинцю приховати сліди злочину – він особисто позбувся його одягу з плямами крові. Зараз вирішується питання щодо їх притягнення до кримінальної відповідальності за укриття небезпечного злочинця.

За фактом подвійного вбивства слідчим управлінням ГУМВС України в Харківській області порушено карну справу за ознаками ч. 2 статті 115 Кримінального кодексу України. Підозрюваному вже пред’явлено обвинувачення, наразі він заарештований.

…40-річну мешканку хутора Надточії, яка працювала продавцем у власному магазині, поховали 13 січня. На кладовищі зібралися усі її односельці. У жінки залишилася донька, студентка харківського ВУЗу. Жінка виховувала її без батька.

У цей же день родичі простилися з 19-річним харків’янином, який загинув від рук вбивці. Він був дуже добрим хлопцем і мріяв про щасливе і довге життя…

Керівництво ГУМВС України в Харківській області виразило подяку хлопчику, який, не зважаючи на пережитий жах від трагедії, надав допомогу працівникам міліції. Йому подарували сучасний велосипед.

ВЗГ ГУМВС України в Харківській області

You may also like...