50 кримінальних справ за злочинами економічної спрямованості відкрито вчора в Україні

Упродовж минулої доби порушено 50 кримінальних справ за злочинами економічної спрямованості, з них 27 – у сфері службової діяльності, у тому числі 3 – про хабарництво. Серед порушених кримінальних справ на пріоритетних напрямах економіки 18 – у бюджетній сфері, 7 – у сфері приватизації та 3 – у сфері банківської діяльності. Кілька прикладів:

В Автономній Республіці Крим за матеріалами оперативників Управління Державної служби боротьби з економічною злочинністю порушено кримінальну справу за ознаками складу злочинів, передбачених ч.2 ст.366 і ч.2 ст.368 Кримінального кодексу України (службове підроблення та одержання хабара), стосовно виконуючого обов’язки голови однієї з сільських рад та землевпорядника. Зловмисники вимагали та отримали 17 тис. доларів США хабара від місцевого жителя за виділення йому земельної ділянки (площа 0,6 га), підробивши при цьому рішення сесії вказаної сільської ради.

На Закарпатті за матеріалами співробітників Управління Державної служби боротьби з економічною злочинністю порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч.2 ст.222 Кримінального кодексу України (шахрайство з фінансовими ресурсами), стосовно посадових осіб відкритого акціонерного товариства. Правопорушники в 2006 році через посередників придбали акції македонської компанії на загальну суму 20 млн. доларів США за кошти, що були призначені для закупівлі обладнання ливарного виробництва.

У Севастополі за матеріалами працівників відділу Державної служби боротьби з економічною злочинністю порушено кримінальну справу за ознаками складу злочинів, передбачених ч.3 ст.191, ч.1 ст.205, ч.1 ст.209, ч.3 ст.357 і ч.1 ст.366 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, фіктивне підприємництво, легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, викрадення, привласнення, вимагання документів, штампів, печаток, заволодіння ними шляхом шахрайства чи зловживання службовим становищем або їх пошкодження та службове підроблення), стьосовно начальника відділення місцевої філії закритого акціонерного комерційного банку, директора приватного підприємства та місцевого жителя. Вони упродовж 2006-2007 років, на підставі підроблених документів, незаконно оформили 64 кредити на загальну суму 180 тис. грн., які в подальшому перевели в готівку й привласнили.

На Луганщині за матеріалами Управління Державної служби боротьби з економічною злочинністю порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч.4 ст.191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), стосовно посадових осіб міжрегіонального управління експлуатації газового господарства. Зловмисники торік, без відповідного підтвердження використання споживачами природного газу, необґрунтовано списали природній газ на суму понад 173 тис. гривень.

Департамент Державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України

You may also like...