Хмельницкая милиция вышла на след автомафии

Організоване злочинне угруповання, члени якого займалися викраденням та продажем авто-двійників, викрили хмельницькі міліціонери. Про це повідомив під час брифінгу представникам ЗМІ начальник УМВС України в Хмельницькій області генерал-майор міліції Володимир Гаврилюк.Протягом декількох років більше десятка осіб, жителів багатьох регіонів України, займалися викраденням дорогих іномарок, перебиттям номерних вузлів та агрегатів, їх реалізацією та підробкою документів на нових власників. За словами Володимира Гаврилюка, «тільки за останню добу ми вилучили 8 таких викрадених автомобілів, а список їх сягає близько двохсот».

Більше півроку правоохоронці відслідковували та документували злочинну діяльність зловмисників. Схема була такою: наприклад, автомобіль викрадали у Хмельницькому, документи на нього виготовлялися у Дніпропетровській області, новий власник був з Вінниччини, а на Закарпатті їздив такий самий автомобіль-двійник.

Перший заступник начальника — начальник кримінальної міліції УМВС Хмельниччини підполковник міліції Сергій Шутяк зазначив, що «спеціалісти» були такі, що автотехніки під час проведення експертиз більше доби працювали над агрегатами, щоб виявити місце перебиття номеру. Та й документи виглядали вельми реальними — у них вносилися тільки прізвища осіб, власників транспортних засобів, доручення на керування були виготовлені на справжніх бланках. Наразі не відомо, як зловмисники входили у спеціалізовані бази даних, але правоохоронці не виключають, що помічниками у цій справі могли бути і люди у погонах різних відомств.

– У справі фігурують, наприклад, автомобілі марки «БМВ Х5», вартістю у 50 тисяч американських доларів, – зазначив Сергій Шутяк, – які продавали за 15-20 тисяч умовних одиниць, «Мерседес R325» — за 25 тисяч. Щойно вилучили автомобіль «Порш» — взагалі невідомо, як він ввезений в Україну. Власники авто уже знають, що ми затримали групу, дехто поховав свої транспортні засоби. Але ми радимо їм звернутися у правоохоронні органи, тоді їх визнають не членами групи, а потерпілими.

Зрозуміло, що із викриттям злочинної групи таких масштабів працівники міліції бумерангом уже починають відчувати наполегливе протистояння такого ж масштабу. Адже нові власники автомобілів — «впливові» люди. Серед них – начальник відділу прокуратури Хмельницької області, у якого міліцією вилучено автомобіль-двійник «Мерседес» зі зміненим ідентифікаційним номером кузова (оригінальне авто знаходиться у мешканця Одеської області) та підроблене свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу.

– Не знаю, як закінчиться розслідування кримінальної справи, але сьогодні ми проводимо усі необхідні слідчі дії, щоб довести причетність цих людей до злочинів, – зазначив Володимир Гаврилюк.

Всього ж протягом 2005-2008 років на Хмельниччині зареєстровано 590 фактів викрадення транспортних засобів, 168 з них — дорогі іноземні автомобілі. З 98 викрадених іномарок за дев‘ять місяців 2008-го року у 74-х випадках працівники міліції встановили осіб-викрадачів.

ДЗГ та МД МВС України

ВЗГ УМВС України в Хмельницькій області

You may also like...