Публічна «очна ставка» в комітеті Верховної Ради: журналістка Кочкіна проти Генпрокурора

За фальшування звітів підлеглими Генпрокурор буде відповідати на відкритому засіданні парламентського комітету.

11 лютого цого року о 15.00 (вулиця Садова, 3а, к.727) на засіданні Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності відбудуться слухання щодо відсутності ефективного нагляду за проведенням досудового слідства по кримінальній справі за фактом протидії журналісту Кочкіній Альоні у здійсненні законної професійної діяльності журналіста. Запрошений: Генеральний прокурор України Медведько О.І.

Доповідає: Народний депутат України Кожем’якін А.А.

Кримінальна справа № 67-1709 була розпочата ще 1.07.2006 року за фактом порушення недоторканості приватного життя за ознаками злочину, передбаченого ст. 182 Кримінального кодексу України.

Из постановления о назначении повторной видео-фоноскопической экспертизы (г.Донецк, 20.11.2006):

«13 мая 2006 года в утреннее время, неустановленные лица в районе кафе «Дубок», расположенный по адресу: г.Донецк, пр.Ильича в Калининском районе г.Донецка путем скрытого видеонаблюдения незаконно собирали конфиденциальную информацию в отношении журналиста и оператора ТРК «Экспресс-информ» Кочкиной А.Ю. и Кришталевича А.П., осуществлявших редакционное задание телевизионного канала.

Материалы скрытого видео-наблюдения за работниками указанного телеканала незаконно хранились в компьютерном системном блоке “Powered by ASUS”, изъятом в комнате № 319 административного здания ЗАО «Люкс» во время обыска, проведенного 16 августа 2005 года…

Следователь прокуратуры Калининского района г.Донецка М.С.Мельник»

Проте слідство виявилося неспроможним ані встановити осіб, які вчинили злочин, ані провести як належно необхідні експертизи.

Альона Кочкіна впевнена, що слідство затягується свідомо. Журналістка спіймала прокуратуру на гарячому – окозамилюванні в письмовій формі. В той час як слідство по справі, в якій вона є потерпілою, було припинено слідчим, Донецька прокуратура бадьоро звітувала, що тримає його під постійним контролем, а неквапливі працівники нібито були навіть позбавлені премії. Тепер за підлеглих доведеться відповідати генпрокурору – при чому на очах журналістів. Його викликали на відкрите засідання парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Запрошені усі бажаючі.

Поки депутати з’ясовуватимуть, чи це в прокуратурі просто не знають чим займаються їхні слідчі, чи обласні керівники просто закривають на їхню бездіяльність, Альона Кочкіна спробує дізнатися, коли справа, суть якої була зрозуміла ще два роки тому, нарешті дійде до суду.

Справка

Вибрані місця з переписки з прокуратурою

  • 20.11.2006 року була призначена повторна судова експертиза.

  • 21.11.2006 року слідство було зупинено.

  • 13.12.2006 (через 22 дні!) прокуратура Донецької області року письмово (!) відповіла: „Хід досудового слідства заслухано на оперативній нараді в прокуратурі області, за результатами якої за допущену по справі тяганину слідчого прокуратури району, в провадженні якого знаходиться кримінальна справа, позбавлено премії за місяць. Прокурору Калінінського району м. Донецька суворо вказано на необхідність активізації розслідування справи та вжиття вичерпних заходів, направлених на прийняття законного рішення по справі в стислі терміни. Кримінальну справу з вказівками прокуратури області направлено до прокуратури Калінінського району м. донецька для організації подальшого розслідування, хід якого прокуратурою області контролюється.”

Пройшло півроку, жодних слідчих дій не відбулося.

Але прокуратура Донецької області продовжує звітувати (лист від 07.05.2007 року) тими ж словами (окрім згадки про премію): „Хід досудового слідства 27.04.07 заслухано на оперативній нараді в прокуратурі області, за результатами якої прокурору Калінінського району м. Донецька суворо вказано на необхідність активізації розслідування справи та вжиття вичерпних заходів, направлених на прийняття законного рішення по справі в стислі терміни. Кримінальну справу з вказівками прокуратури області направлено до прокуратури Калінінського району м. донецька для організації подальшого розслідування, хід якого прокуратурою області контролюється.

20.01.2009 справу було закрито за відсутністю в діях складу злочину

3.02.2009 постанова була скасована

ЩО ДАЛІ?..

«УК»

You may also like...