Cкільки коштує навчання, або як викладачка на хабарі «погоріла»

Співробітники Управління по боротьбі з організованою злочинністю ГУМВС області за фактом отримання хабара викрили завідуючу однієї з кафедр Сумського  педагогічного університету. Затримали жінку «на гарячому» –  в момент передачі їй 3 тис. гривень. Як з’ясували правоохоронці, це не перша сума, яку викладачка поклала до своєї кишені.

Виявляється, аби успішно здати іспит у сучасних вузах зовсім необов’язково володіти міцними знаннями. Достатньо мати тугий гаманець. Викласти з нього певну суму викладачеві і добра оцінка тобі забезпечена. Хтось з цим погодиться, а хтось буде заперечувати, проте правоохоронці у своїй практиці нерідко стикаються з подібними випадками. Так до співробітників УБОЗу  ГУМВС області днями звернулись студенти – заочники педагогічного університету із заявою про те, що голова державної екзаменаційної комісії вимагає в них хабарі за успішну здачу іспитів . «Під час перевірки співробітники міліції встановили, що факти отримання хабарів головою екзаменаційної комісії цього інститут мають місце, – говорить Ярослав Зборовський- начальник відділу по боротьбі з корупцією обласного ГУБОЗу, – її затримали у власному кабінеті після отримання нею 3 тис. гривень від старости однієї з груп. В цьому ж кабінеті ми виявили ще 11 тис. гривень, які жінка отримала від попередньої групи».

Поява правоохоронців виявилась для жінки повною несподіванкою. Їй, завідуючій однієї з кафедр інституту –  голові екзаменаційної комісії навіть не спало на думку, що добре налагоджений канал нелегального заробітку може бути викритим. Розрахунок простий – студент, аби без зусиль здати іспити і отримати бажаний диплом, радий віддати любі кошти. «Любі кошти» – це від 200 до 500 гривень з кожного студента . 

Залишається тільки здогадуватись, скільки б в  «урожайний «екзаменаційний  період знахабніла викладачка поклала в свої кишені грошей, якби її вчасно не зупинили правоохоронці. На сьогодні проти жінки за фактом отримання хабарів порушена кримінальна справа. Подібний бізнес може коштувати їй позбавлення волі на строк до 10 років з конфіскацією майна.

Ельвіра Біганова, СЗГ ГУМВС в Сумській області

You may also like...