Сумські злодії: «Украв – випив – в тюрму…»

Протягом 2009 року в обласному центрі сталося 1240 крадіжок приватного майна, з яких 303 – квартирні. Розкрито силами міліції 52% квартирних крадіжок. 

Але, незважаючи на те, що Сумська міліція добряче «пошарпала» ряди злодіїв різного ґатунку і позбавила на декілька років українське суспільство десятків злодіїв і злодюжок, вочевидь і на наступні одинадцять місяців роботи міліції буде ще вдосталь. Скажемо, вже протягом січня Сумськими правоохоронцями розкрито десятки крадіжок особистого майна, крадіжки колективного майна та квартирні крадіжки. 

Статистика свідчить, що далеко не завжди такі злочини вчиняють злодії – професіонали. Здебільшого це люди, які ніде не працюють і зловживають алкоголем. Ніби – то підтверджуючи відомий вислів одного з героїв радянського кіно: «Украв – випив – в тюрму!».

Так, у середині січня працівники карного розшуку Ковпаківського райвідділу Сумського міськуправління міліції за підозрою у вчиненні злочинів затримали 24-річного сумчанина, а ще через декілька днів і двох його спільників – 27 та 22 років. Один з цієї трійки вже був раніше засуджений за крадіжки, проте отримав умовне покарання. Але навіть судимість не змусила чоловіка взятися за розум. Зустрівшись, чоловіки почали красти та грабувати. Протягом листопада – січня зловмисники вчинили декілька крадіжок з будинків, які використовувалися як дачні у селищі Сад Сумського району. В основному викрадали металеві вироби, інструменти, посуд, все те, що на їх думку можна було легко продати.

Але найяскравішою сторінкою в їх біографії стала крадіжка важких металевих сходів прямісінько від приватного будинку по вул. Доватора на Баранівці. Украдене злодії відразу ж продавали, а отримані гроші – пропивали, і знову йшли на пошуки того, що погано лежить. Вже сьогодні правоохоронці довели причетність зловмисників до чотирьох крадіжок та до двох пограбувань і тепер перевіряють їх на причетність до інших подібних злочинів.

Вже наприкінці січня працівники Ковпаківського райвідділу міліції за вчинення крадіжки з приватного будинку на Баранівці затримали ще двох братів 1977 та 1979 років народження. Обидва вже були засуджені за крадіжки, причому молодший, аж чотири рази. 22 січня брати пиячили півдня, потім спали, а коли прокинувшись надвечір, побачили, що горілка і закуска скінчилася. Тож і вирішили піти розжитися оковитою до свого знайомого, що проживав неподалік на вул. Бітицькій. Товариша вдома не виявилося, але ж в будинку були цінні речі. Тоді злодюги прийняли рішення: вибити вікно, залізти в середину, та що-небудь поцупити. Так і вчинили, і хвилин через п’ятнадцять вже виходили з чужої оселі з ДВД-програвачем, запчастинами від бензопили та двома банками тушонки. Та от не врахували крадії, що перед тим, як перелізти паркан та залізти до оселі, потрапили вони на очі сусідці обікраденого чоловіка. Жінка, почекавши, та побачивши, що з чужого житла злодії виходять не з пустими руками, не побоялася зупинити їх та… відібрала у чоловіків ДВД – програвач. Потім ця ж пильна жінка зателефонувала своєму обікраденому сусіду та до міліції. А вже через кілька днів правоохоронці знайшли та затримали домушників.

Сьогодні у відношенні чоловіків, порушено кримінальну справу за частиною 3 ст. 185 КК України – «крадіжка поєднана з проникненням у житло» і зловмисникам загрожує від трьох до шести років позбавлення волі.

Володимир Кузьменко
Начальник СЗГ СМУ
ГУМВС України в Сумській області

 

You may also like...