Намагаючись уникнути затримання, псевдодаішник кинувся на міліціонерів із ножем (ФОТО)

Напевно, усі автолюбителі, що подорожують теренами Дніпропетровської області автошляхом «Харків-Сімферополь», знайомі з напастю, що на жаль усе ще притаманна цим місцям – придорожніми шахраями. 

Кремезні молодики, яким працювати б по-справжньому, по-чоловічому, не гребують вводити в оману ані своїх співвітчизників, ані іноземних водіїв. Вдягають форму, яку й досвідчене око не одразу відрізнить від міліцейської, оздоблюють її погонами, шевронами, беруть до рук смугастого жезла – і гайда на трасу, гроші «заробляти». Але, як кажуть, і на мудреця вистачить простоти.

 

На світанку 28 серпня двоє псевдодаїшників вже «працювали». Автошлях «Харків – Сімферополь» великий, а влітку ще й особливо щедрий на «заробіток», тож на всіх вистачить. Ці двоє притулилися чатувати на «здобич» на 249-му кілометрі. Чому саме тут? Тому, що неподалік встановлений знак «Обгін заборонено». Тактика шахраїв була простою, як усе геніальне. Помітивши авто, бажано із номерами країн близького зарубіжжя, вони виїжджали на трасу перед самим капотом майбутньої жертви. Повільно скидали швидкість, провокуючи на обгін. І тільки-но водій намагався виконати маневр, з вікна «міліцейської» машини з’являлася рука і жезлом наказувала зупинитися. Після цього отримати штраф з «винуватця» порушення вимог ПДР – справа техніки, а цією технікою шахраї володіли добре.

 

Але цього разу не так сталося, як гадалося. О 06.20 здирники помітили авто, що рухалося трасою, і взяли його «на приціл». Виконавши згаданий вище трюк, змусили зупинитися. Один із зловмисників у формі, схожій на міліцейську, із жезлом у руці підійшов та відрекомендувався прапорщиком (навіть фамілію назвав). З усією серйозністю повідомив водію, що той порушив правила дорожнього руху і… раптом помітив, що в авто знаходяться працівники ДАІ! Але на відміну від цього «прапорщика», не потішного, а справжнього ДАІ.

Де й подівся увесь пафос горе-афериста! Наляканий, за вмить він вже тікав убік свого автомобіля. Але виявилося, що коли мова йде про власну шкуру, то тут один шахрай іншому не товариш – кожний сам за себе. Побачивши, що справа пішла не так, водій кинув свого поплічника напризволяще, вдавив педаль газу аж у підлогу та залишив місце події, ледь на спаливши гуму на колесах.

Залишившись без транспорту, зловмисник однак не втратив надії на порятунок. Тікаючи від міліціонерів, викидував у різні боки жезл, формений кашкет, але відірватися не зумів. Тоді псевдодаїшник зустрівся лицем до лиця зі справжніми міліціонерами, у його руці блиснув ніж. Те, що мовою міліцейського протоколу називається «вчинення активного опору працівникові правоохоронного органу» насправді часто становить реальну загрозу життю людини. Під час затримання зловмисник змахом ножа розрізав сорочку на підполковнику міліції, який лише дивом не постраждав.

 

 

Подальший шлях 27-річного затриманого був недалеким – до Синельниківського міськвідділу міліції, хоча виявилося, що зареєстрований чолов’яга аж у м. Керч. Тим не менше, мешкав у м. Новомосковськ, напевно, щоб не так далеко діставатися до місця «роботи».

Вилучені з місця події кашкет, ніж, жезл працівника ДАІ та пошкоджена ножем сорочка працівника міліції стануть вагомими доказами провини затриманого молодика. Синельниківською міжрайонною прокуратурою вже порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 342 («Опір представникові влади, працівникові правоохоронного органу, члену громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовцеві»). Кримінального кодексу України. Сподіваймося, що «зарплатню» з ошуканих ним громадян кримінальник більше не отримає.

 Євген Леванцов, ВЗГ ГУМВС України в Дніпропетровській області

You may also like...