Автономне чи централізоване: який тип опалення сьогодні оптимальний?

Сьогодні, коли споживацькі ціни на газ продовжують зростати, питання, який тип опалення обрати – централізоване чи автономне, знову стає актуальним. Якщо жителі маленьких міст, де системи централізованого опалення обслуговувались раніше містоутворюючими підприємствами, багато з яких або розорились, або для збереження мінімальної рентабельності змушені були відмовитись від утримання збиткової інфраструктури, вже давно для себе це питання вирішили, то для великих міст воно не втрачає своєї злободенності.

Сьогодні, в умовах, коли через аварійні простої та аварійний і застарілий стан централізованих мереж опалення, величезні тепловтрати, яких зазнає мережа, у жителів великих міст теж часто виникає питання – чи доцільно переплачувати величезні кошти за послуги, які надаються не в повному обсязі та не в справедливому перерахунку за реально спожите тепло?

Автономне  опалення

Все одно, треба інвестувати кошти – або у встановлення теплолічильників (що не гарантує отримання якісних послуг), або – індивідуального опалення, зазначають спеціалісти компанії Piramida24, яка займається поставками запчастин для газових котлів та колонок. Придбати газовий котел, купити циркуляційний насос та периферійне обладнання і забезпечити себе крім необхідного обсягу тепла ще й гарячою водою, сплачуючи лише за реально спожиті послуги – це велика спокуса в умовах, коли ціна на послуги росте зовсім не пропорційно до їх якості.

Тенденції, які існують на ринку, дуже добре демонструють настрої забудовників, зазначають експерти. Саме вони найкраще реагують на прогнози перспективності та ринкової вартості того чи іншого виду опалення. Оскільки якщо жителі індивідуальних будинків можуть обирати, куди їм швидше та простіше “врізатись” – в існуючу центральну тепломережу, чи газову трубу, то забудовник мусить прорахувати, що йому вигідніше – побудувати власний пункт опалення та котельну, під`єднатись до міських мереж чи провести до будинку газову трубу та дати можливість мешканцям встановити індивідуальне опалення. Ситуація на ринку показує, що чим далі населений пункт віддаляється від великих міст, тим частіше забудовники надають перевагу індивідуальному опаленню. У нього є ряд переваг:

  • Створює суттєву економію для забудовника – не потрібно протягувати трубопроводи централізованої системи до будинку, протягувати стояки чи витрачатись на спорудження власного опалювального пункту. Достатньо просто протягнути газову трубу, підвести її до котлів та спроектувати у будинку димарі.

  • Індивідуальне опалення дає можливість мешканцям регулювати кількість тепла, яка їм необхідна, та економити на опаленні суттєві кошти.

Проте у такого способу є і певні недоліки. Встановлення індивідуального опалення вимагає від мешканців постійного догляду за опалювальною системою. Крім того, є певні обмеження по висоті забудови – не дозволяється встановлювати газове опалення на висоті більше 9 поверху. Враховуючи, що в регіонах така високоповерхова забудова не поширена, то це не є проблемою. Тим більше, що за умов, коли обслуговування централізованих мереж опалення проблема прочищення чи заміни квартирних систем опалення стає просто глобальною, то встановлення індивідуального опалення – це гарний привід встановити новий якісний теплообмінник пластинчастий та нові опалювальні елементи, які кілька років слугуватимуть без прочищення та зберігатимуть високу теплопровідність. Більше того – індивідуальне газове опалення допоможе уникнути сезонних відключень гарячої води та аварій на централізованих тепломережах, – зауважують спеціалісти.

You may also like...