У головному храмі Черкас сталась бійка. Напередодні собор перейшов до ПЦУ (відео)

Вранці храм штурмували прихильники УПЦ МП.

У Свято-Михайлівському соборі Черкас вранці у четвер відбулась бійка між прихожанами Православної церкви України та прихильники УПЦ МП.

Вранці військовий капелан Володимир Педько повідомив у Facebook, що собор перейшов до Православної церкви України і запросив 17 жовтня містян не залежно від конфесії на спільну молитву.

За словами священника, відтепер храм став гарнізонним, а на його території створять осередок національного-патріотичного виховання, недільну школу та підготовку капеланів.

Натомість Черкаська єпархія православної церкви московського патріархату заявила про «захоплення собору», а її прихильники ще в ранкових сутінках пробували прорватись на територію храму.

Згодом вони у супроводі митрополита Феодосія, який нещодавно отримав уже п’яту підозру, в тому числі через розпалювання міжконфесійної ненависті, почали штурмувати храм, проламали ворота і застосували перцевий балончик проти відвідувачів.

У храмі прихильники УПЦ МП почали кидатись на людей, ламати лавки, кидатись відрами та іншим предметами.

Згодом до Свято-Михайлівського храму Черкас прибула поліція. Як зазначила речниця ГУНП у Черкаській області Зоя Вовк, «правоохоронці встановлюють обставини, забезпечують порядок громадян».

Міський голова Черкас Анатолій Бондаренко закликав містян прийти до храму і висловити свою думку щодо належності головного храму міста.

«Запрошую громаду Черкас висловити свою думку стосовно існування московської церкви в нашому місті, прийти і помолитися за Збройні Сили України і за здоров’я наших воїнів у найбільшому храмі в центрі України. Ми, як влада, не втручалися в це, громада добровільно перейшла до ПЦУ, але там уже відбувається щось неправомірне. Тому запрошую прийти і підтвердити волю громади», – заявив він.

Приходити до храму черкащан закликав і капелан Володимир Педько.

Ще рік тому міський голова Черкас говорив про існування ініціативи щодо переходу Свято-Михайлівського собору до Православної церкви України. Щоправда в Черкаській області православна церква московського патріархату має сильні позиції та активно протидіє громадам, які хочуть перейти до ПЦУ. // Дзеркало тижня

 

You may also like...