Уродженця Донеччини, взятого в полон в складі армії РФ, увʼязнили на 15 років

Орджонікідзевського районного суду міста Запоріжжя визнав громадянина України винним у державній зраді.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 16 травня.

8 листопада 2023 року під час боїв на околицях села Вербове Пологівського району Запорізької області російський військовослужбовець вийшов на позиції Збройних сил України і його взяли у полон.

Чоловік мав  поранення плеча і виявився уродженцем міста Макіївка Донецької області, віком 26 років.

У судовому засіданні він визнав вину повністю і розповів, що отримав паспорт громадянина України в 2013 році. На той час він із батьками проживав у Донецьку. Приблизно у 2014 році, після окупації, їх сімʼя переїхала до міста Санкт-Петербург, РФ. Паспорт громадянина України весь час зберігався у нього вдома. Про припинення громадянства України він до державних органів не звертався. У 2020-му хлопець отримав паспорт громадянина РФ та проживав у Санкт-Петербурзі. У 2022-му був призваний до російської армії і приблизно через 3-4 місяці, у вересні підписав контракт на службу в 234-му десантно-штурмовому полку, що входить до 76 дивізії ЗС РФ на строк 2 роки, обійнявши посаду стрільця-сапера.

До квітня 2023 року він перебував у місті Пскові у розташуванні військової частини. Наприкінці жовтня 2023-го його відправили на окуповану територію України, у тренувальний табір неподалік міста Бердянськ Запорізької області, де видали військове обмундирування та зброю.

5 листопада 2023-го обвинувачений виконував бойове завдання в Запорізькій області, мав перебувати в бліндажі і тримати оборону. У бліндажі він був з іншими девʼятьма військовослужбовцями ЗС РФ. У ніч із 7 на 8 листопада їх із дрону обстріляли ЗСУ. Він та ще один військовослужбовець отримали поранення, а інші солдати загинули. Обвинувачений із товаришем начебто намагалися повернутися до явочного пункту ЗС РФ, але заблукали і потрапили в полон.

Добровільність переходу на бік ворога в період збройного конфлікту, як вважає суд, підтверджується доказами і не заперечувалась самим обвинуваченим, який пояснив, що контракт із військовою частиною РФ підписав із власної волі, з метою заробітку.

Водночас, як написано у вироку, свою провину чоловік у повному обсязі не усвідомив, не розкаявся, не висловив жалю з приводу вчиненого. Його засудили до 15 років тюремного покарання з конфіскацією всього майна.

You may also like...