Рада ухвалила закон про виплати родинам військових у разі полону чи зникнення безвісти

Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт про внесення зміни до статті 9 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Про це повідомила співголова фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко у Телеграмі, передає Укрінформ.

Вона уточнила, що законопроєкт №11407 підтримав 301 депутат.

Згідно з документом, за військовими захопленими в полон або заручниками, а також інтернованими в нейтральних державах або зниклими безвісти, зберігається виплата грошового забезпечення.

Передбачено, що військовослужбовець має право скласти у письмовій довільній формі особисте розпорядження про виплату належного йому грошового забезпечення особі (особам) за його вибором, визначивши розмір частки таких осіб у відсотках, на випадок захоплення його в полон або заручником, інтернування в нейтральних державах або зникнення безвісти.

Також передбачається запровадження нового порядку черговості виплати грошового забезпечення рівними частками у разі відсутності такого розпорядження військовослужбовця, а саме: в першу чергу – дружині (чоловіку), законним представникам неповнолітніх дітей, дітям з числа осіб з інвалідністю з дитинства (незалежно від віку) або їх законним представникам та батькам військовослужбовців (крім тих із зазначених осіб, які одержують від військовослужбовця аліменти, а також батьків, позбавлених батьківських прав, за умови що ці права не були поновлені).

Зазначається, що таким особам рівними частками буде виплачуватись частина грошового забезпечення, що в загальній сумі не перевищує 50% грошового забезпечення, визначеного після здійснення встановлених законом відрахувань.

В другу чергу (у разі відсутності представників з першої черги) – повнолітнім дітям, рідним братам чи сестрам, законним представником яких є військовослужбовець, у загальному розмірі, що не перевищує 20%.

У разі загибелі (смерті) військовослужбовця або оголошення його судом померлим належні військовослужбовцю та не виплачені йому суми грошового забезпечення будуть включатися до складу спадщини.

Очікується, що реалізація закону дасть можливість посилити соціальний захист військовослужбовців, зокрема тих, які виконуючи завдання під час проведення заходів національної безпеки і оборони, потрапляють у полон або заручниками, а також інтернованих в нейтральних державах або зниклих безвісти, та членів їх сімей.

You may also like...