“Після MH17 ми втратили наївність щодо Росії”. Адвокат родин загиблих — про правосуддя через десять років після трагедії

Петер Лангстраат, адвокат родин загиблих у справі MH17. Cуспільне/Олександр Брамський

Десять років тому ракета з російського зенітно-ракетного комплексу “Бук” збила “Boeing-777”, який здійснював рейс Амстердам — Куала-Лумпур у небі над непідконтрольною Україні частиною Донбасу. Півтора року тому Окружний суд Гааги оголосив вирок для трьох причетних до збиття пасажирського літака, на борту якого загинули 283 пасажири й 15 членів екіпажу.

Росіян Ігоря Гіркіна і Сергія Дубинського та українця Леоніда Харченка засудили до довічного позбавлення волі, однак досі нідерландське слідство так і не “дотягнулося” до них. Хіба що Гіркін опинився за ґратами — але в Росії. Суд у Нідерландах був першим міжнародним судом, де прозвучала теза про вину Росії у вчиненні такого злочину.

Журналісти СУСПІЛЬНОГО спілкувалися з Петером Лангстраатом, одним із сімох захисників родин загиблих в рейсі MH17, у день оголошення вироку. А тепер розпитали його про подальшу юридичну боротьбу за справедливість, настрої членів родин і про те, що він вважає крапкою у справі, яка тягнеться уже десятиліття. Далі — пряма мова адвоката.

Що зараз зі справою

У листопаді 2022 року був вирок, а на початку 2023-го окружний прокурор сказав, що вони збираються закрити розслідування, бо немає нових деталей для його продовження, особливо щодо людей, які були в установці “Бук”. Але окружний прокурор також заявив: якщо вони отримають нову інформацію, яку можна використовувати, розслідування відновлять.

Та минуло півтора роки й нічого не сталося. Тому малоймовірно, що можна очікувати якогось розвитку. Хіба якщо хтось у російському уряді чи військовому істеблішменті раптом встане і скаже: “О, я маю інформацію!”. Але цього не станеться. Отже, провадження закрите.

ЄСПЛ та боротьба на інших майданчиках

Ще у нас є провадження в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ). Ми проводимо там процедури для 570 клієнтів. Але майте на увазі, разом зі скаргами українських громадян зараз на розгляді в ЄСПЛ перебуває 8500 індивідуальних скарг. Ми були в цьому суді на початку червня — була оцінка судом змісту скарг з боку держав. Тож зараз маємо три українські скарги у поєднанні з однією державною скаргою Нідерландів.

Що стосується нідерландської скарги, минув рік із судового засідання, тож вироку очікуємо десь у першій половині 2025 року. І лише після цього розглядатимуться індивідуальні скарги. На це, ймовірно, підуть роки. До речі, ці міждержавні скарги дуже рідкісні, і їх розглядає велика палата Європейського суду з прав людини.

Це вражає: сидиш, аж раптом лунає мовби старий шкільний дзвінок. Людина заходить і каже: “La Cour!” (“Починається суд!”, — ред.) А потім заходить 21 суддя в тозі. Це також свого роду символ справедливості проти російського уряду, який і гадки не має, що таке справедливість.

Також є ще Міжнародна організація цивільної авіації (ІКАО) у Монреалі. Ми подали скаргу, Австралія подала скаргу проти Росії за збиття MH17. ІКАО винесла рішення щодо прийнятності. Отже, це означає, що ми усе подали правильно, і можемо продовжити справу. Росія не оскаржила це рішення. Аж потім подала скаргу на 26 учасників ІКАО — через санкції. І що сталося потім?

Раптово вони вийшли з цієї процедури. Але ІКАО її продовжить. Буде ще одне судове засідання, думаю, в жовтні-листопаді. Зараз перше засідання суду прояснило технічні деталі щодо MH17. А восени мова піде більше про суть скарг. ІКАО — це політична організація, і Росія грає в ці політичні ігри.

Чи отримають родичі компенсації від Росії

Вони отримали певні компенсації, тому що ми ведемо переговори з юристами страхувальника Malaysian Airlines. В межах кримінального процесу ми просили про компенсацію від чотирьох підозрюваних. Як ви знаєте, троє з них були засуджені на довічне ув’язнення. Але усе ж трохи цинічно, що вони не збираються платити. Але в Нідерландах є така система: якщо засуджений не може сплатити компенсацію, знаєте, хто буде платити замість них? Держава Нідерланди.

Вона виплатила 16 мільйонів євро, зокрема іноземцям, членам сімей жертв. Загалом голландський уряд витратив майже 170 млн євро на справу MH17. Ми хочемо, щоб Росія повернула нам ці гроші.

Як родини загиблих сприймають трагедію після 10 років

Більшість з них кажуть, зокрема і мої клієнти — а я представляю сто членів родин загиблих: “Гаразд, Петере, якщо буде щось важливе, розкажіть нам. Але в іншому ми хочемо продовжувати просто жити”. Є люди, які навіть від самого початку кажуть: “Я більше нічого не хочу чути, будь ласка, закрийте мою справу, мені достатньо”.

І ще є невелика група родин, яка працює зі справою, отримує всю інформацію, і усе їхнє життя — це MH17.

Про вшанування памʼяті

Я збираюся на вшанування памʼяті жертв катастрофи. Це буде вражаюче, адже прийде 1300 людей. Буде прем’єр-міністр, король, багато міністрів, будуть люди з Австралії, з Малайзії, звичайно, багато членів родин. Але водночас, чесно кажучи, гадаю, це один з останніх епізодів такого масштабного вшанування памʼяті. За пʼять років такого уже не буде. І за десять. Саме нідерландське суспільство уже втомилося. Вони кажуть: “Так, ми знаємо про трагедію і про страждання людей, але цього достатньо”.

Ми, адвокати, а також члени родин могли підійти до реконструйованого літака, який нині перебуває на авіабазі Гільзе-Рієн. Це вражає, тому що ви можете зайти всередину і подивитися на кабіну. І там побачити справді нищівну силу ракети з “Бука”. Крім того, члени сімей можуть навіть пройти крізь літак і побачити, де сидів їхній чоловік чи дитина до вибуху. Ймовірно, що згодом для цього літака побудують великий ангар. Його не хочуть виставляти назовні, про це говорили деякі члени родин: мовляв, вони не хочуть постійно наштовхуватися на нього.

Трагедія MH17 — переломний момент для Нідерландів

По-перше, це найбільша атака на цивільне населення Нідерландів з часів Другої світової війни. Ми не воїни. Українці, можливо, воїни. Поляки — воїни. У XVI столітті ми були воїнами, а тепер ми торговці. Ми трохи наївно ставилися до росіян. Завжди, коли я, наприклад, спілкувався з польськими юристами, мені казали: стережися росіян. І це було правдою. Я не можу розповісти подробиць, але нас залякували російські спецслужби.

Але і нідерландський уряд був наївним. Навіть у 2014 році король (монарх Нідерландів Віллем-Олександр, — ред.), Максима (королева Нідерландів, — ред.) пили пиво в Сочі з Путіним. Звучить трохи драматично, але після MH17 ми втратили наївність щодо Росії. Це відкрило нам очі.

Що вважає остаточною крапкою у справі MH17

Це хороше питання. По-перше, засуджені — Гіркін, Дубінський і Харченко — повинні сісти за ґрати. Вони — у списках Інтерполу, щойно виїдуть за межі Росії, їх заарештують. Але вони цього не зроблять, вони залишаться під парасолькою Путіна.

Людей, які випустили ракету із ЗРК “Бук”, засудили, але має бути відстежений ланцюг у військовому командуванні, який, ймовірно, доведе аж до Кремля. Адже знаєте, ракету для “Бука” віз конвой із 50 військових машин: ви не можете переправити 50 великих військових машин з Курська на Схід України без дозволу вищого військового командування в Кремлі. Цих людей мають притягнути до відповідальності та засудити. А тоді має бути виплачена повна компенсація Нідерландам. І якщо це станеться, можемо закрити справу.

Автор:

Джерело: Суспільне

You may also like...