Привласнювали віртуальні активи під приводом онлайн-заробітку: у Києві судитимуть членів злочинної організації

До складу угруповання входило десять осіб від 20 до 26 років – це двоє організаторів та спільники, які шляхом обману привласнювали віртуальні активи громадян. Обвинувальний акт скеровано до суду, зловмисникам загрожує до дванадцяти років за ґратами.

Нагадаємо, що на початку березня цього року столичні кіберполіцейські спільно зі слідчими слідчого відділу Дарницького управління поліції у м. Києві під процесуальними керівництвом Дарницької окружної прокуратури виявили і припинили діяльність злочинної організації, учасники якої шахрайським шляхом заволодівали коштами громадян.

Організаторами виявились 21-річний та 26-річний мешканці Київської області, які залучили до протиправної діяльності ще вісьмох мешканців Києва, Житомирської, Вінницької та Рівненської областей від 20-ти до 23-ох років. Переважна більшість фігурантів знайомі між собою ще з дитинства.

Зловмисники через телеграм-канали розповсюджували оголошення щодо заробітку на криптовалюті та в подальшому переписувались з потенційними жертвами. Для цього вони облаштували на території Київської області діяльність двох call-центрів. Оператори переконували потерпілих перерахувати власні активи на заздалегідь створені фігурантами криптогаманці.

Аби увійти в довіру до громадян та підштовхнути їх перерахувати великі суми, зловмисники спочатку повертали так звані інвестиції з невеликим надлишком, а у подальшому привласнювали вкладені кошти та переставали виходити на зв’язок.

Правоохоронці провели 28 обшуків за адресами мешкання фігурантів та в їх автомобілях, де вилучили речові докази злочинної діяльності. Зловмисникам було повідомлено про підозру у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1, 2 ст. 255 (Створення, керівництво, участь у злочинній організації), ч. 4 ст. 190 та ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України.

Наразі досудове розслідування у кримінальному провадженні завершено, обвинувальний акт скеровано до Дарницького районного суду міста Києва для розгляду справи по суті. Фігурантам загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Відділ комунікації поліції Києва

 

You may also like...