Как ветеринарные клиники зарабатывают на наших любимцах

Не поспішайте одразу платити лікарю за «припис»! Попросіть рецепт та підіть у найближчу ветаптеку . Також попросіть пояснити (якщо цього не вказано), на основі якої діючої речовини ці ліки. Так, навіть без сторонньої допомоги, зможете обрати їхні дешевші аналоги. Якщо хочете, щоб сам візит до лікаря обійшовся дешевше – обирайте державну клініку.

«Свідомо» продовжує перевірку скарг на популярні в Києві товари і послуги.

До нас звернулася Ольга зі скаргою наветклініку біля свого дому («Слон и Моська», вулиця Дніпродзержинська 120 А (район метро Вирлиця). Оля каже – невиправданість високих цін на прописані ліки тут навіть пояснювати відмовилися. Ми взялися це перевірити.

Історія хвороби

На прогулянці Оліна такса Грета з’їла щось не те. Спочатку її нудило, потім вона відмовилася їсти, стала млявою і сонливою. Типові ознаки харчового отруєння. Оля спочатку пробувала вилікувати улюбленицю самотужки: запарювала ромашку, давала більше води з активованим вугіллям. Не допомагало. На 3-тій день Оля не витримала – вбила у гуглі свою адресу та подалася до найближчої ветклініки.

У клініці «Слон і Моська» Греті зробили крапельницю, «прописали» купу ліків – і тут же їх принесли, запакували і виставили рахунок майже на 280 гривень. Олю насторожив такий швидкий розвиток подій. Тому вона попросила квитанцію, чек, чи хоча б щось, що може засвідчити ціну. І ось, що їй дали: папірець з «каракулями». Мотивація цін – не зрозуміла, пояснень від персоналу Ольга не отримала. Його видав лікар-хірург Пенученко Л. І.

Коли ми прийшли у клініку і попросили прейскурант цін – нам відмовили, усі ціни називають приблизно: консультація лікаря (від 25 до 40 грн), стерилізація (від 150 до 230 грн). На питання – від чого ж це залежить? Пояснюють: від кваліфікації лікаря, який робитиме процедуру… Тож самі обирайте: чи захочете ви лікаря з нижчою кваліфікацією за менші гроші?

Як ветеринарні клініки «роблять бізнес»

Коли домашній улюбленець страждає від болю – навряд будеш «копати» чому платиш саме стільки. На це і розраховують. Часто навіть якщо у них немає того препарату, який потрібен – обов’язково пропишуть той, що є. Зі схожими властивостями. Це їхній заробіток.

Ми взяли «рецепт» того, що прописали Греті і пішли до найближчої до нас ветеринарної аптеки (пл. Фрунзе, 1, «Куренівский ринок»). Найповніший перелік ветеринарних точок подає Товариство охорони тварин.

Як виявилось, 70 % використовуваних у ветеринарії препаратів – наші, людські. Тож, на них лікарі заробляють за тим самим принципом, як і на наших. Справа це така ж вигідна. Фармацевт Віталій поділився з нами табличкою – переліком часто вживаних препаратів. Зліва дорожчі – а справа набагато дешевші.

Як бачимо, тут є і ті, що прописали Греті. По ідеї вам (так само як і вашому улюбленцю) мають прописати не конкретний препарат, а виписати направлення у аптеку. У направленні – вказується діюча речовина (що входить до складу лікарського засобу). І вже ви самі маєте обрати виробника, назву і ціну – з того, що вам запропонують. З таблиці, наприклад, «Аспаркам» (який прописують тваринам при проблемах з серцем) коштує 2-3 гривні, а аналогічний його дорожчий брат-близнюк «Пенангин» – 32,50. Різниця очевидна.

На власному досвіді

Вирішили на «власній шкурі» перевірити одну з ветклінік. Прихопила пацієнта – свого кота. У центрі ветеринарної допомоги «КітПес» (вул. Фрунзе 47-б, сайту немає) скаржилася на широко розповсюджені симптоми: кіт млявий (хоча такий молодий і раніше такий активний), погано їсть, загострено-агресивний і ще – дуже линяє. Нас майже одразу прийняв лікар (на вигляд не більше 35 років, Лихотько М. П. – написано на бейджі), оглянув…

Млявості він одразу не помітив (кіт гасав з дикими очима і дуже тішився, що його принесли на екскурсію), агресії теж, кіт вгодований, тому явно з апетитом теж все добре. Але, тим не менше, нас застерегли («Котику явно не хватает витаминов»), порадили по приймати ліки від глистів, вітаміни, а ще придбати краплі від бліх та кліщів. Все це, за словами Миколи Петровича, можна купити прямо на місці.

Цікаве спостереження: спочатку пропонують тільки одні краплі від бліх. «Фронтлайн» (ціна за одну пляшечку від 100 гривень). Тільки потім виявляється, що є ще й «Барс» (ціна за 1 пляшечку 9 гривень). Вже потім знайомий фармацевт Віталій пояснив, що різниця між ними лише у фірмі, що виробляє. Діючі речовини однакові.

Те саме стосується і засобів від глистів. «Дронтал» (відомої фармакологічної фірми «Bayer». Таблетки коштують близько 20 гривень) має у складі 2 діючих речовини – фенбендозол та пирантел. Ті самі, що і «Каніверм» – вітчизняного виробництва (ціна за таблетки 8 гривень).

Поради як діяти

Не поспішайте одразу платити лікарю за «припис». Попросіть рецепт та підіть у найближчу ветаптеку (перелік можна знайти тут). Також попросіть пояснити (якщо цього не вказано), на основі якої діючої речовини ці ліки. Так, навіть без сторонньої допомоги, зможете обрати їхні дешевші аналоги.

Якщо хочете, щоб сам візит до лікаря обійшовся дешевше – обирайте державну клініку.

Автор: Софія Кущ, Свідомо

You may also like...