Припинено діяльність товариства, яке розповсюджувало порнопродукцію в Інтернеті

Стрімкий розвиток інформаційних технологій та їх активне проникнення в суспільне життя обумовили виникнення нових для України загроз, пов’язаних із протиправними посяганнями на моральність суспільства, що вчиняються з використанням можливостей комп’ютерних систем і телекомунікаційних мереж. 

Оскільки ринок телекомунікацій на теперішній час є однією із найприбутковіших ланок бізнесу, а його діяльність у сфері надання послуг із поширення контенту є найменш урегульованою, Департаментом боротьби з кіберзлочинністю та торгівлею людьми МВС України постійно проводиться моніторинг мережі Інтернет. Мета цього – виявлення ресурсів, наповнених контентом, що не відповідає вимогам чинного законодавства України, зокрема у сфері суспільної моралі.

Під час таких заходів було встановлено, що на території держави діє товариство з обмеженою відповідальністю, яке є одним із найбільших контент-провайдерів українського ринку телекомунікаційних послуг. Українське ТОВ є дочірнім підприємством іншого товариства, яке зареєстроване в Російській Федерації та спеціалізується на збуті мобільного контенту, зокрема фото і відеозображень.

За допомогою вап-порталу згадане українське ТОВ пропонує завантаження аудіовізуальних творів. Оплата послуг за це здійснюється через сервісні номери, які обслуговуються операторами стільникового зв‘язку. Місячна оборудка товариства від обігу таких матеріалів становить понад 1 млн. гривень. З цієї суми 30 відсотків отримують українські оператори стільникового зв’язку, 40 відсотків – власники і виробники забороненого контенту.

На цьому інтернет-ресурсі виявлено фото-відео файли із оголеними людьми та брутальні сцени статевих актів, які перебувають у вільному доступі, що, зважаючи на орієнтованість ресурсу на дітей і молодь у віці від 10 до 24 років, становить підвищену соціальну небезпеку. У зв’язку із цим, зображення, розміщенні на сайті, було направлено для дослідження до Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при ГУМВС України в м. Києві, відповідно до висновку якого продукція, розповсюджувана ТОВ, визнана порнографічною.

За матеріалами дослідної перевірки слідчим відділом Дарницького райуправління ГУМВС України в м. Києві наприкінці вересня порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 2 ст. 301 «Ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів» КК України. Нещодавно в офісних приміщеннях ТОВ було проведено санкціонований обшук, у ході якого виявлено та вилучено документацію про діяльність товариства, міжнародні договори, бухгалтерську документацію, 30 тестових засобів зв’язку та понад 10 одиниць комп’ютерної техніки із ознаками використання контрафактного програмного забезпечення.

На даний час слідчі дії тривають.

Також Департаментом здійснюється документування інших суб’єктів телекомунікаційних послуг, які спеціалізуються на розповсюдженні протизаконного контенту.

ДЗГ МВС України
 

You may also like...