Скільки грошей вміститься у «конверті»?

Через їхні руки проходило приблизно по мільйону за добу. Саме стільки грошей прокручувалося у викритому працівниками Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю МВС України конвертаційному центрі у Черкасах. 

Тут практично все було підставним: фірми, люди, на яких вони були оформлені, відповідно й реквізити, печатки, рахунки, що використовувалися для транзиту безготівкових коштів, які згодом переводили у готівку. От лише викриття ГУБОЗом було реальним, до того ж досить несподіваним для махінаторів.

У фінансових шахраїв вилучено чимало речових доказів, які виступатимуть беззаперечним підтвердженням їхньої протиправної діяльності в суді.

А за рішенням Феміди, за фіктивне підприємництво та підробку документів – а саме такі головні звинувачення висуваються стосовно тих, хто орудував мільйонами, – зловмисникам може загрожувати до п’яти років позбавлення волі.

ВЕЛИКЕ «ПРАННЯ» КАПІТАЛІВ

Конвертаційні центри – доволі прибутковий вид підпільного бізнесу. Адже вкрасти гроші з державної скарбниці – це лише половина справи. Треба їх ще легалізувати, «відмити», пропустивши крізь цілу низку «пралень», де має залишитися весь бруд, пов’язаний з криміналом. Уже «відмиті» гроші, без шлейфу кримінального походження, новоявлені багатії спокійнісінько можуть світити. Фінансові шахраї так заплутують сліди походження грошей, що комар носа не підточить. І вчора вкрадене наступного дня вже стає прибутком небачено «рентабельних» підприємств. Щоправда, ці підприємства, за всієї своєї прибутковості, чомусь дуже швидко закривають «вдалий бізнес».

– Зловмисники організовують цілі схеми для легалізації викрадених коштів. Переважно їх «перекачують» з державної скарбниці, організовуючи фіктивні фірми та переказуючи на їхні рахунки чималі суми за певні послуги, які насправді не надавалися, та й не планувалися надаватись, – розповідає перший заступник начальника ГУБОЗ МВС України Едуард Федосов. – Нерідко суми оплати бюджетними грошима за певні послуги чи товари значно завищені.

За укладеними угодами кошти на оплату перераховуються, а от зобов’язання тими, хто їх отримав, не виконуються. При цьому керівники підприємств-замовників заплющують очі на такі неузгодженості, часто аж до того часу, коли фірма-постачальник, яка отримала гроші, взагалі зникає. Де поділися гроші, доводиться з’ясовувати правоохоронцям.

ЗАМІСТЬ ПРИБУТКУ – УВ’ЯЗНЕННЯ

– Цього року ГУБОЗ викрив організованих злочинних груп, що створили потужні конвертаційні центри, на п’ятдесят відсотків більше, аніж за такий же період минулого року. «Відмиванням» державних коштів, здобутих нелегальним шляхом, займалися 29 угруповань зловмисників. На третину більше викрито й учасників таких злочинних груп, – продовжує Едуард Федосов. – Більше того, п’ять таких груп мали корумповані, міжнародні й міжрегіональні зв’язки. Вони діяли в Запорізькій, Одеській, Полтавській областях, а також в місті Севастополі.

Приміром, запорізькі шахраї поклали до свого «конверта» не один мільйон. Чимало потрапило й до власної кишені спритників. Три директори товариств з обмеженою відповідальністю, аби уникнути оподаткування, створили низку фіктивних фірм. З допомогою цих фірм-посередників вони й переводили безготівкові кошти в готівку. Спритні ділки зумисно вносили неправдиві відомості в офіційні папери та підробляли пакети документів. Злочинне тріо здійснювало махінації впродовж 2008–2009 років. За час існування «конверта» зловмисники незаконно перевели в готівку близько 30 млн грн, легалізували півтора мільйона. До державного бюджету не надійшло податку на додану вартість на суму понад 5 млн гривень. Скільки ж насправді заробили спритники на таких оборудках – установить суд. По запорізькому «конверту» порушено кримінальну справу, тож і за фіктивне підприємництво, і за підробку документів тепер доведеться відповідати за всією суворістю закону – кожен мільйон несплачених податків може дорівнювати рокові ув’язнення для винахідників обхідних шляхів Закону.

ПЕЧАТКИ ВИЛУЧАЮТЬ СОТНЯМИ

«Конверти» виникають там, де є значні бюджетні потоки, адже зазвичай організатори таких афер на дрібниці не розмінюються: якщо ризикувати, то вже знати, за що. До того ж, у тих, хто хоч раз поживився з державної скарбниці, апетити зростають у геометричній прогресії. І зловживання тут уже вчиняються на мільйони гривень. Найураженішими залишаються фінансово-кредитна система, де виявлено 231 факт «відмивання» «брудних» грошей, бюджетна та соціальна сфери, а також державні закупівлі, у ході проведення яких виявлено десятки випадків зловживань з коштами, які згодом пропускали через «конверти».

– За порушеними кримінальними справами виявлено фіктивних фірм на 50 відсотків більше, – продовжує Едуард Федосов. – А от щодо конвертаційних центрів, то про основну роботу ГУБОЗу мова піде нижче.

Цього року тільки в Києві припинено діяльність 155 фіктивних фірм, зареєстровано 129 злочинів, що підпадають під ст. 205 Кримінального кодексу, яка передбачає відповідальність за фіктивне підприємництво. Однак поки що велика кількість таких порушень ще не об’єднана в одне ціле. Хоча з початку року безпосередньо ГУБОЗ викрив чотири конвертаційні центри, які діяли в столиці. Вилучено понад два мільйони гривень готівкою та близько 100 печаток фіктивних фірм. Це лише перші ластівки, адже робота з викриття підпільних «пралень» брудних грошей набирає обертів.

ДИРЕКТОРСТВО – ЗА ПЛЯШКУ

Частина грошей, яка потрапляла до «конвертів», витрачалася фінансовими шахраями на себе, інша, «відмита й відбілена», продовжувала рух далі. Скільки вливалося в економіку держави – сказати важко, адже грошові потоки робили карколомні стрибки з рахунків на рахунки, від одних фірм до інших, аби їх шляху просто неможливо було простежити. Чимало фірм, як ті метелики-одноденки, існували лише кілька днів. Їх відкривали, перераховували гроші, відправляли гривневі потоки далі, на інші рахунки та фірми, а потім закривали. Зникали й усі посадовці, які значилися «в комплекті» з фірмою. Точніше кажучи, фізично люди, на щастя, залишалися живими, вони лише змінювали фактичне місце проживання, або в одному місці знімалися з реєстрації, а в іншому так і не ставали на облік. А хтось із них міг просто і не знати, що був директором. Скажімо, вкрали в якоїсь людини паспорт, майстерно вклеїли фото і за цим документом здійснювали всі оборудки. Фірма могла бути оформле- на на людину, яка за пляшку-дві горілки сама підписувала всі документи. При цьому такий любитель оковитої навіть не здогадувався, що він був «директором» фірми, через рахунки якої прокачувалися мільйони.

Хто повертатиме кошти державі – питання складне. Та попри те, що шляхи грошових потоків уміло замасковувалися, правоохоронцям вдалося не лише викрити зловмисників, а й відшкодувати значну частину завданих збитків. Сто сімнадцять мільйонів гривень – такий результат роботи свідчить сам за себе. Зокрема, правоохоронці вилучили 64 млн грн готівкою та наклали арешт на майно фігурантів. А щоб зловмисникам не кортіло створювати нові «одноденки» на місці фірм, що вже припинили своє існування, варто назвати ще одну цифру, яка змусить замислитися любителів легких грошей. Цього року до суду направлено вдвічі більше кримінальних справ стосовно тих, хто організовував «велике прання» для нелегальних грошових потоків. Тож залишається сподіватися, що вердикт Феміди для організаторів «конвертів» стане наочним посібником для всіх, хто хоче організувати такі центри «відмивання» брудних грошей.

КАЗНОКРАДІВ УСЕМЕРО БІЛЬШЕ

Державна кишеня притягує, мов магніт. Уже виявлено 106 фактів перерахування бюджетних гривень загальним обсягом понад 338 мільйонів.

– Цьогорічні показники роботи з викриття зловживань з бюджетними коштами зросли всемеро порівняно з минулим роком, – зазначив Едуард Федосов. – У два з половиною рази більше виявлено незаконних фінансових операцій з коштами державних підприємств. Це результати системної роботи ГУБОЗу та інших підрозділів МВС з викриття добре організованих злочинних угруповань, до складу яких часто входили й представники органів влади.

Саме ті, чий підпис на документі був вирішальним, наразі перейшли в інший статус – посадовців, яких притягнено до відповідальності. Таких 281 особа, зокрема й три держслужбовці, вісім розпорядників бюджетних коштів, два корумпованих податківці, працівники держадміністрації та банківських установ.

Дехто відверто наживався на людському горі. Так, у Чернівецькій області задокументовано діяльність посадовця облдержадміністрації, який на підставі актів із завищеною вартістю виконаних підрядних робіт з відновлення мостів та мостових переходів, зруйнованих стихією в двох селищах Вижницького району, незаконно переказав на розрахункові рахунки одного з підприємств понад 638,5 тис. грн бюджетних коштів. Таку «людяність» посадовця тепер оцінюватиме Феміда.

Любов Нечипоренко, ДЗГ МВС України
 

You may also like...