Дружба, яка стала першим кроком до скоєння злочину

20-річний мешканець  Кролевецького району втягнув двох своїх знайомих у злочин. Зась, що їм ледь виповнилось по 16 років. І хоча молодик ще не мав проблем із законом, та  без будь-яких  вагань пішов на діло, затягнувши  із собою юних товаришів.

Спокусою для зловмисників став дачний будиночок в одному з сіл Конотопського району. Під час останнього візиту до дачі  господар помітив, що зникла частина металевих речей, про це й повідомив правоохоронцям.

Підозрюваний був затриманий вже  через кілька днів та одразу ж зізнався у скоєному. «Роботи у селі немає, – розповідав згодом оперативникам, – тож   підзаробити можна було тільки на металі. Аби назбирати побільше брухту запросив у помічники хлопців з села. Я не змушував їх та  не погрожував,  лишень запропонував –  а вони одразу ж  погодилися».
Товариші взяли сані, запряжені коником, та поїхали «на діло». Назбиране металеве  добро здали на пункт прийому металобрухту, а отримані 200 гривень чесно поділили. 

Юнаки, для яких цей злочин став першим на кримінальному шляху, навчаються у місцевій школі. Обидва хлопця не обділені материнською турботою, а от живуть, як то кажуть, по простому.

Нині відносно старшого фігуранта за фактом крадіжки вже порушена кримінальна справа за ознаками статті 185 Кримінального кодексу України та вирішується питання про притягнення останнього до відповідальності і за ознаками статті 304 цього ж кодексу «Втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність», згідно з якою йому загрожує до семи років позбавлення волі. Неповнолітні зловмисники також понесуть покарання і хоча воно буде менш суворим, на їхніх життях залишиться, один перший і, сподіваємось,  останній кримінальний відбиток.  

Тетяна Кушнєрова
СЗГ  Конотопського МВ
УМВС України в Сумській області

 

You may also like...