Нічний телефонний дзвінок понівечив дві людські долі

Мова, як засіб спілкування між людьми, від самого її зародження була покликана служити об’єднанню людей, пошуку порозуміння та співпраці між ними. Однак, за відсутності у громадян певних навиків користування нею, тобто культури спілкування, із могутнього об’єднавчого чинника вона не раз перетворювалась у не менш потужну зброю, яка породжувала розбрат і ненависть. Черговий подібний випадок стався нещодавно у Київському районі міста Полтави.

Прогулюючись нічним містом, двоє молодиків зайшли у парк Слави, що у центрі Полтави, присіли там на лавочці та вирішили трохи відпочити. Не маючи чим зайнятись, один із них, вісімнадцятирічний Владислав, почав гортати телефонну книжку свого мобільного і побачив там невідомий йому номер.

У графі «абонент» біля цього номера жодного імені не було. Хлопець довго згадував, кому зі знайомих він може належати, однак, пригадати так і не зміг. Щоб розв’язати цю проблему, вирішив зателефонувати невідомому.

Незважаючи на те, що було вже близько першої години ночі, слухавку взяли дуже швидко. Як виявилось пізніше, чоловік, якому зателефонував Владислав, щойно прийшов додому із побачення, тому також не спав. Під час розмови молодики з’ясували, що один одного ніколи не знали, звідки в мобільному Владислава з’явився цей номер телефону – також залишилось загадкою.

У даній ситуації розмова могла закінчитись, як здається, або знайомством двох молодих людей, або, принаймні, вибаченнями. Однак, замість цього, вони дали волю емоціям: почали сваритись та ображати один одного. «Він почав ображати мене різними нецензурними словами, – розповідає Владислав, – і я не стримався, почав відповідати тим же. Після цього чоловік призначив мені зустріч біля старої автостанції – поговорити. Ми з другом направились туди, навіть не думаючи про те, що наша зустріч може закінчитись якоюсь бійкою».

Інший хід думок у цей момент був у чоловіка, якому телефонував Владислав. «Я подумав, що на зустріч зі мною прийде декілька людей, – говорить він, – тому вирішив до неї підготуватись. Знайшов у квартирі шматок металу вагою близько 150 грам та поклав його у наволочку – це потрібно було для нанесення ударів під час захисту.

Також для захисту взяв із собою свого пса породи піт-бультер’єр». Однак, коли чоловік прийшов на місце зустрічі, то замість десятка людей, на які він очікував, побачив лише двох молодих хлопців. Підійшовши до них, він запропонував Владиславу «поговорити по-чоловічому», тобто віч-на-віч. Розмова виявилась дуже короткою: вони обмінялись декількома образливими словами, після чого чоловік наніс своєму опонентові удар металевим предметом по голові. Удар повалив молодого хлопця на землю: він упав на спину і навіть не намагався піднятись. Зрозумівши, що «розмова» закінчилась, чоловік поспішив додому, по дорозі завбачливо викинувши шматок металу у квітник.

Товариш Владислава викликав швидку медичну допомогу, якою потерпілого без свідомості у вкрай тяжкому стані було доставлено до лікарні, а також повідомив про подію у міліцію. «Працівники слідчо-оперативної групи Київського райвідділу міліції, які прибули на місце події, – говорить начальник Київського РВ підполковник міліції Ігор Плахов, – задокументували свідчення товариша потерпілого, в яких він надав детальний опис зовнішності чоловіка, що наніс удар його другу.

Крім цього, вони вилучили мобільний телефон потерпілого, у якому зберігся номер телефону цього чоловіка. Працівники райвідділу, за описом зовнішності підозрюваного, того ж дня встановили місце його проживання та затримали молодика. Інформація із мобільного телефону затриманого повністю підтвердила його причетність до скоєння даного злочину».

Від удару шматком металу Владислав отримав відкриту черепно-мозкову травму, струс головного мозку, відкритий перелом скроневої кістки. Наразі, у тяжкому стані він перебуває в лікарні. Стосовно чоловіка, який завдав йому ці травми, порушено кримінальну справу за частиною 1 статті 121 Кримінального кодексу України (умисне тяжке тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України, він знаходиться в ізоляторі тимчасового тримання. Дана стаття передбачає відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років.

Володимир Пасічко, помічник начальника Київського РВ ПМУ УМВС України в Полтавській області

You may also like...