Ікона в обмін на наркотики

На Сумщині, правоохоронці затримали 35-ти річну жінку-наркоманку, яка скоїла крадіжку ікони «Казанської Божої Матері», щоб віддати борг за наркотики.

У вересні 2011 року до чергової частини райвідділу одного з сіл області звернулась 60-ти річна місцева жителька. Жінка повідомила, що в неї викрали ікону «Казанської Божої Матері». «Ікона – спадок сім’ї покійного чоловіка. Вона була написана у 18 сторіччі. А зберігала я її в сараї в господарчій сумці…», – розповідала потерпіла правоохоронцям. На питання, чому саме це місце було обране для зберігання, жінка сумно відповіла: «Син – наркоман, все виносить з дому. От я і сховала її від гріха подалі»

Правоохоронці відразу перевірили сина потерпілої, але той нічого не знав. Почалась кропітка робота по пошуку ікони, результати якої з’явились через два місяці. За підозрою у скоєнні злочину міліціонери затримали непрацюючу, раніше засуджену місцеву мешканку. Руслана* розповіла, що у вересні прийшла до свого знайомого Івана*, з яким спільно вживали наркотики, але його мати не пустила наркоманку і на поріг. «Я вирішила зустрітись з чоловіком з іншого боку двора. Та коли я проходила через сарай – помітила господарчу сумку та ще й не пусту…» – розповідала затримана в кабінеті слідчого. Вже тоді у неї закралась думка про вчинення злочину. Навіть те, що в сумці була ікона, не зупинило злодійку. Адже, роботи не було, і грошей на наркотики теж. Тому не вагаючись жінка забрала сумку з собою. Спочатку ховала її у себе дома. А потім, пішла до чоловіка, якому була винна близько 300 гривень за наркотики і вирішила таким чином розрахуватися з ним. Але, отримала відмову та вирішила залишити ікону у себе вдома. Там її і знайшли правоохоронці. При проведенні експертизи було встановлено, що ікона старовинна, монастирська, написана за старими візантійськими списками, має історико-культурну та мистецьку цінність і коштує на даний час – 8000 гривень.

 «Ця ікона для мене не тільки історична пам’ятка, – витираючи сльози, каже потерпіла, –  а ще й пам’ять про чоловіка». А ось для наркоманки цей витвір мистецтва був лише розплатою за наркотики.

На сьогоднішній день ікона повернута власниці, яка вдячна правоохоронцям за їх роботу. А відносно крадійки порушено кримінальну справу за ч. 1 ст.185 (крадіжка) Кримінального кодексу України максимальне покарання за якою 3 роки ув’язнення – 3 роки обмірковування своєї поведінки та цінностей в її житті.

* – ім’я змінено

СЗГ УМВС України в Сумській області
 

You may also like...