Інформація про найбільш резонансні злочини та події на Сумщині на 18.12.2012

Найпоширеніші види шахрайств, або «безкоштовний сир тільки у мишоловці!»

Останнім часом до міліції Сумщини все частіше почали надходити повідомлення про заволодіння грошима шахрайським шляхом. Якщо раніше це були, в основному, зняття пристріту та псування, то сьогодні шахраї «порозумнішали» та йдуть «в ногу» з новітніми технологіями.

За міліцейською статистикою з початку року до правоохоронних органів про заволодіння шахрайським шляхом грошей звернулось близько 500 жителів області. Злочин стосовно них був скоєний, в основному, під приводом купівлі-продажу товару через мережу Інтернет та під приводом не притягнення когось з близьких до кримінальної відповідальності. Правоохоронці постійно звертаються до громадян із застереженням щодо зазначених злочинів, але люди продовжують вірити шахраям та віддавати їм свої заощадження. Наведемо приклади найпоширених видів шахрайств:

1.    Під приводом продажу будь-якого товару в мережі Інтернет та з оголошень в газетах.

Даний вид шахрайства набув в цьому році популярності. Комп’ютер та підключення до Всесвітньої мережі – це вже не розкіш. А сайтів щодо купівлі-продажу товарів – безліч. Шахраї розміщують оголошення на одному з таких сайтів. Головна умова «виграшу» для зловмисників – поставити низку ціну на товар. Як правило, знаходяться жадібні покупці, майбутні жертви та телефонують вже за декілька годин. Розписавши принаддя неіснуючого товару та ще раз вточнивши низьку ціну, покупець та «продавець» домовляються про перерахування грошей та доставку покупки. Майбутня жертва записує номер картки, куди необхідно перерахувати гроші, виконує операції і…залишається як без заощаджень, так і без омріяної покупки. Потім, телефонуючи «продавцю», чує: «На даний момент абонент не може прийняти Ваш дзвінок, зателефонуйте, буд-ласка, пізніше…» Але і пізніше телефон не вмикається.

2.    Під приводом купівлі будь-якого товару в мережі Інтернет та з оголошень в ЗМІ

Початкова схема майже така сама. Але, покупець-продавець міняються місцями. Шахрай обирає по оголошенню майбутню жертву, телефонує і розповідає, що майже не все життя мріяв придбати саме цей чайний сервіз, смартфон, весільну сукню і т.ін. Домовляються про купівлю. Але… «покупець» знаходиться в іншому місті, або каже, що згоден перерахувати половину вартості товару, аби бути впевненим, що ця річ – його. Тут вже треба замислитись: людина хоче придбати товар, який ні разу не бачила, навіть, детальної характеристики у вас не попитала. Але, продавець, почувши таке побажання, відразу забуває про обережність і охоче повідомляє номер банківської картки і чекає прибутку. Та замість нього – на банківському рахунку одні нулі. Відбувається це за наступною схемою Шахрай, отримуючи номер картки та маючи Ваш номер мобільного телефону легко може зняти всі Ваші заощадження. Один з банків ввів таку функцію, як зняття грошей без наявності електронного засобу платежу. Для цього необхідно знати лише чотири останні цифри картки та мобільний телефон власника. Після цього виконує операції по зняттю грошей без наявності картки. Задовольняє будь-яка сума, але намагаються «обчистити» Вас до повних нулів.

3.    Під приводом звільнення від кримінальної відповідальності.

Переважно вночі лунає телефонний дзвоник. Ви спите і зміркувати, що Вас обманюють вдається не одразу. В слухавці Ви чуєте: «Я співробітник міліції, Олександр Іванович. Ваш син (зять, донька, чоловік) знаходиться у відділку міліції за скоєння злочину. Щоб його не притягли до кримінальної відповідальності, необхідно заплатити гроші». Зазвичай, система спрацьовує. При цьому, шахраї навмання кажуть, не знаючи чи син у Вас, чи донька. Щодо, нібито, скоєння злочину – описують якомога страшніше. Чи то аварія і пішохід помер під колесами автомобіля під керування Вашого родича, чи то бійка і чоловік або в реанімації, або помер. Звичайно, почувши таку новину, потерпілі без уточнень хто саме їм телефонує (повністю прізвище, ім’я та по-батькові, посада, звання та відділ міліції) згодні заплатити будь-яку зазначену суму. В середньому «ціна волі» становить від 3 до 10 тисяч гривень. Шахрай розповідає, як йому необхідно перерахувати гроші. В основному це номер банківської картки і через термінал необхідно здійснити операцію. У жертви навіть і думки не виникає зателефонувати своєму рідному і запитати, чи добре все з ним.

Після перерахування коштів на зазначений рахунок, потерпілі телефонують «міліціонеру» та звітують про свої завершені дії. Ті, в свою чергу, обіцяють прямо зараз вирішити питання про звільнення Вашого близького та наказують чекати телефонного дзвоника від нього. І тільки через декілька годин жертви шахраїв телефонують своїм близьким і як дивуються, що ті знаходяться в ліжку, а про міліцію нічого не чули.

«Я вважаю, що люди самі наражають себе на обман з боку шахраїв, – коментує ситуацію начальник відділу боротьби з кіберзлочинністю Євген Стирков. – Ніхто в ту мить, коли, чи продає товар, чи покупає не замислюється: чому ж все так просто? Головне – одержати бажане: чи гроші, чи якусь річ. Цім і користуються шахраї. Я б це охарактеризував як жадібність. І ніхто в таку мить не згадує народне прислів’я: «Безкоштовний сир буває тільки в мишоловці». Щодо псевдоміліціонерів, можна сказати одне: якщо скоїв злочин – треба відповідати по Закону. І ніякі ваші гроші не допоможуть звільнитись від відповідальності».

Тож, щоб не потрапити на гачок до шахраїв, треба пам’ятати про прості правила безпеки. І згадайте ще одне прислів’я: «Скупий платить двічі».

Євгенія Думчикова, СЗГ УМВС України в Сумській області

You may also like...