Киевские гаишники рассказали, за что взъелись на автокофейни

В  управлінні столичної Державтоінспекції столиці 29 квітня пройшов брифінг основною темою якого було питання роботи мобільних кав’ярень. В обговоренні цього та інших не менш гострих проблем пов’язаних з безпекою дорожнього руху в столиці взяли участь заступник начальника управління ДАІ міста Києва полковник міліції Ігор Опанасенко, начальники відділів управління та прес-секретар головного управління по контролю за благоустроєм КМДА Владислав Шелоков.

Розпочавши свій виступ заступник начальника Ігор Опанасенко, перш за все подякував представникам ЗМІ за співпрацю та об’єктивне висвітлення питань безпеки дорожнього руху в столиці. Потім повідомив, що лише з початку нинішнього року працівниками столичної ДАІ складено майже півтори сотні протоколів про адміністративні правопорушення відносно водіїв транспортних засобів, з яких здійснювався продаж гарячих напоїв та продавців таких машин. Крім того, на сімох водіїв відповідні протоколи складені повторно. Також було наголошено, що в багатьох випадках водії таких «автокав’ярень» заїжджають на тротуар і залишивши торгувати продавця «зникають», аби на них за пересування тротуаром не складали адміністративний протокол. Тобто, інспекторові щоб скласти такий документ залишається чекати поки з’явиться водій. Але нагадуємо, що згідно чинного законодавства, інспектор може скласти адміністративний протокол за статею 125 і на продавця, який здійснює торгівлю без погодження з органами ДАІ, всупереч правилам дорожнього руху п. 32.1 (а).

Журналістам також повідомили, що управлінням ДАІ до заводу, що випускає автомобілі «ЗАЗ», на яких найчастіше ставлять кавоварки, був надісланий запит, щодо законності переобладнання машин для такої торгівлі. І згодом було отримано відповідь, що зміни в конструкції та встановлення додаткового обладнання можуть призвести до зміни повної маси автомобіля з відповідними негативними наслідками. А це суттєве відхилення від норм та стандартів. Тому такі авто згідно Закону України «Про дорожній рух», ст.32, мають вважатись переобладнаними, що потребує погодження з ДП «Державний автотранспортний науково-дослідний і проектний інститут» або «ЦБДР та АС при МВС України». Аналогічні листи направлялись до офіційних дилерів автомобілів «Пежо», «Форд» та інших. На базі таких авто теж часто обладнуються мобільні кав’ярні. Державтоінспекцію також було повідомлено, що встановлення додаткового обладнання непередбачено заводом виробником.

Варто зауважити що суб’єкти господарювання та громадяни, власники транспортних засобів з приводу встановлення вищезгаданого додаткового обладнання до них не звертались. З початку року за переобладнання автомобілів, які використовуються в якості кавоварок було складено 73 адміністративних протоколи. 

Отже, всі такі «кавоварні» автомобілі переобладнанні, але офіційно не зареєстровані в підрозділах ВРЕР ДАІ, що також є порушенням.

З приводу зазначеної проблеми представник КМДА  повідомив, що готуються відповідні документи, які повинні впорядкувати роботу кав’ярень на колесах.

Між іншим, найбільше таких кав’ярень стоять поруч з виходами з метрополітену або біля великих торгівельних закладів. А у випадку виникнення надзвичайних ситуацій це може призвести до трагічних наслідків. Як приклад, випадок що трапився 26 квітня цього року на Контрактовій площі. Там згоріла автокав’ярня. До речі, жодних дозвільних документів узгоджених з ДАІ у власника не було.    

Працівники київської Державтоінспекції і надалі планують проводити аналогічні заходи з однією метою: щоб люди замислились – порушення правил дорожнього руху, як правило веде до трагічних наслідків і всім потрібно бути дисциплінованими та законослухняними учасниками дорожнього руху.
 
ВЗГ УДАІ ГУМВС України в місті Києві
 

You may also like...