Страшна правда… з криниці

Минулої осені село Воля Висоцька, що на Жовківщині, облетіла жахлива звістка. У сільських криницях було знайдено тіла двох чоловіків. Численні рани, виявлені на тілах, свідчили, що люди померли не своєю смертю.

Невдовзі правоохоронці затримали раніше судимого місцевого жителя Віктора Шлапака (імена та прізвища з етичних міркувань змінено), причетного до скоєння жахливих злочинів. Згодом селом поширилися чутки про те, що чолов’яга убив односельчан через ревнощі до своєї співмешканки. Втім, невдовзі було встановлено, що обтяжуючою обставиною під час вчинення вбивств став стан алкогольного сп’яніння, в якому перебував підозрюваний. Чи скоїв би селянин ці особливо тяжкі злочини, якби не товаришував із «зеленим змієм»? Знайти відповідь на це запитання та зробити відповідні висновки дамо можливість нашим пильним читачам, повідавши їм деякі подробиці цих подій. Зазначимо лише, що вже далеко не вперше за останні роки люди хапаються за ножі та сокири, й відтак, добряче перебравши оковитої, коять непоправне… 

Того дня перед обідом Віктор Шлапак подався до товариша по-чарці Семена Хрупка, аби перехилити чарчину за здоров’я уродинниці – своєї співмешканки Надії Трачук. Увійшовши до помешкання односельчанина, він помітив, що забава перебуває у розпалі. Семен та Надія, котрі чаркувалися за столом, люб’язно попросили гостя присісти. Віктор погодився. Сівши поряд з коханою, він витягнув із пакета пляшчину горілки та поставив її у центрі столу. Відтак виголосивши коротенький тост, перехилив чарку разом ініціаторами застілля. 

Коли забава перебувала у розпалі, до помешкання Хрупка несподівано завітали правоохоронці. Працівники міліції запропонували Віктору проїхати з ними до дільничного пункту міліції. Шлапак не став опиратися несподіваним гостям й вийшов разом з правоохоронцями. Уже у міліцейському відділку з’ясувалася причина несподіваного візиту людей в одностроях. Напередодні у селі було скоєно крадіжку автомобільного мотора. Відтак Віктора допитали за фактом відкритого кримінального провадження. 

До своїх товаришів по-чарці Віктор повернувся лише ввечері, дорогою устигнувши напитися оковитої. Прочинивши двері помешкання, він подався до кухні. Увійшовши туди, чоловік оторопів від несподіванки. Семен та Надія, обійнявшись, хропіли на ліжку у костюмах Адама і Єви… Спершу Шлапак кинувся будити свого суперника. Коли той прокинувся, Віктор схопив ножа. Не встиг Семен підвестись на ноги, як гостре лезо вп’ялося йому в груди. Опанований люттю несподіваний гість ще кілька разів вдарив свою жертву у серце. Надія Трачук, котра в цей час, прокинувшись від шуму та галасу, спостерігала за моторошною картиною, поспіхом почала збиратися та кинулася геть. Втім, жінка не стала повідомляти правоохоронців про те, що сталося у помешканні Храпка, побоюючись помсти з боку з коханця. З цього й скористався останній. Наступної ночі він знову подався до оселі Семена. Цього разу – аби приховати сліди злочину. Віктор виніс тіло убитого з помешкання й вкинув у криницю. Опісля, накривши колодязь дверима подався додому. 

За декілька днів Шлапак зустрівся з іншим горе-товаришем по-чарці Андрієм Перваченком. Чоловіки подалися до оселі останнього, аби спожити придбану напередодні горілку. Уже після кількох чарчин хмільного напою в односельчанина несподівано розв’язався язик. Андрій зізнався Віктору, що вступав в інтимні стосунки із… Надією Трачук. Обурившись від почутого, опальний коханець затіяв суперечку з Перваченком. Несподівано він схопив пляшку, яку напередодні опорожнили учасники застілля й кинувся бити нею свого опонента по-голові. Коли Андрій втратив свідомість, Віктор обмотав навколо його шиї пасок, яким задушив свою жертву. Відтак Шлапак витягнув бездиханне тіло господаря з будинку й вкинув його до криниці, розташованої на подвір’ї. 

Однак, замести сліди злочинів Віктору не вдалося. За декілька днів після зникнення Хрупка, тривогу забили його родичі. Невдовзі разом з правоохоронцями Жовківського райвідділу внутрішніх справ вони виявили жахливу знахідку. У коло підозрюваних потрапили Віктор Шлапак та Надія Трачук. обох було затримано. Того ж дня оперативники виявили й іншу жертву опального селянина. 

Як повідомив слідчий відділу розслідування злочинів, скоєних проти життя та здоров’я особи слідчого управління ГУ МВС України у Львівській області старший лейтенант міліції Євстахій Перепелиця, спершу Віктор зізнався у скоєнні обох злочинів. Під час відтворення обстановки та обставин події, допиту у якості обвинуваченого він детально описав свої дії. 

Втім, під час судового розгляду кримінального провадження у Червоноградському міському суді Шлапак несподівано змінив свої покази. Він заперечив свою причетність до скоєння вбивства Семена Хрупка, висловивши припущення, що убити останнього могла Надія Трачук, оскільки покійний чіплявся до неї. Більше того, підсудній заявив, що написав явку з повинною під тиском працівників міліції. А ще повідомив, буцімто правоохоронці частували його спиртними напоями, аби переконати визнати свою винну у скоєнні злочину. 

Свою вину у вбивстві Андрія Перваченка підсудний таки визнав. Щоправда, колегія суддів не врахувала цих показів, керуючись неспростовними доказами, які зібрали слідчий, слідчий-криміналіст, експерт-криміналіст та оперативники Жовківського райвідділу внутрішніх справ. А ще суддями було враховано факти скоєння Шлапаком злочинів у стані алкогольного сп’яніння, які були обтяжуючими обставинами у справі та його кримінальний стаж: за плечима останнього було чотири терміни у місцях позбавлення волі. Врахувавши ступінь тяжкості вчинених злочинів, колегія суддів Червоноградського міського суду винесла доволі суворий вердикт. Нещодавно Віктора Шлапака було засуджено до довічного позбавлення волі. 

Автор – Юрій Скобало, газета «Міліцейський кур’єр»

ГУМВС України у Львівській області
 

You may also like...