Прокуратурою повернуто державі 187 га земель водного фонду р. Дніпро

У поточному році органами Дніпровської екологічної прокуратури до судів заявлено 99 позовів щодо порушень законодавства у сфері земельних відносин. Зазначені позови стосувалися незаконного відчуження та користування земельними ділянками площею 262 га вартістю 65, 5 млн грн, що знаходяться в межах прибережно-захисних смуг річки Дніпро, її водосховищ і Дніпровсько-Бузького лиману.

За словами заступника Дніпровського екологічного прокурора Луізи Яковлєвої, наразі судами задоволено 51 позов щодо повернення до власності держави та територіальних громад 187 га земель водного фонду загальною вартістю 55, 1 млн грн.

Зокрема, задоволено позов Дніпровської екологічної прокуратури про повернення державі земельної ділянки площею 70 га вартістю майже 40 млн грн, розташованої у Бориспільському районі Київської області вздовж захисної дамби Канівського водосховища.

Завдяки обґрунтованій позиції Київського міжрайонного екологічного прокурора суд прийняв рішення про повернення територіальній громаді міста Києва земельної ділянки, розташованої на Трухановому острові вартістю майже 7 млн грн. Також до бюджету стягнуто заборгованість з орендної плати за землю у розмірі 1 млн грн.

На Херсонщині за позовом прокуратури припинено незаконну оренду земельної ділянки водного об’єкту – «Республіканська балка», а це – близько 70 га узбережжя Каховського водосховища.

В свою чергу на Полтавщині, суд задовольнив вимоги Кременчуцького міжрайонного екологічного прокурор про незаконність внесення змін Кременчуцькою міською радою до Генерального плану міста щодо зміни цільового призначення земельної ділянки площею майже 10 га з ландшафтно-рекреаційної зони загальноміського значення на зону котеджної забудови.

Також, Вищим господарським судом України задоволено позов Запорізького міжрайонного екологічного прокурора щодо стягнення з ПАТ «Запорізький абразивний комбінат» збитків за порушення умов договору оренди земельної ділянки у сумі понад 2 млн грн.

Загалом, протягом року Дніпровська екологічна прокуратура та підпорядковані їй міжрайонні прокуратури, здійснюючи представницькі повноваження у сфері земельних відносин, забезпечили скасування незаконних рішень щодо відчуження чи надання в оренду земель водного фонду вдвічі більше ніж у минулому році.

Прес-служба Дніпровської екологічної прокуратури
 

You may also like...