Під час АТО на Сході України не було жодного злочину проти мирного населення з боку військових – ГП

Під час АТО на Сході України не було жодного злочину проти мирного населення з боку військових – Генеральна прокуратура

 Військовослужбовці Збройних Сил України, Національної гвардії та Державної прикордонної служби під час Антитерористичної операції на сході України не вчинили проти мирного населення жодного злочину.

Про це 14 травня в ефірі телеканалу «5 канал» повідомив начальник Головного управління з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері Генеральної прокуратури України Петро Візнюк.

«Повідомлень від громадян і від ЗМІ щодо скоєння злочинів стосовно мирного населення військовослужбовцями не зафіксовано жодного», — наголосив П. Візнюк. 

Натомість, за його словами, під час антитерористичної операції, прокурорами з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері за фактами вчинення кримінальних правопорушень проти військових до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено 62 кримінальних провадження. 

«Зокрема, це терористичні акти, диверсії, захоплення будівель, зброї, напади на військовослужбовців», — зауважив начальник управління.

Він зазначив, що напад на колону військовослужбовців, який стався 13 травня у Донецькій області кваліфіковано як теракт.
«Це підтверджує факт коли рухалася колона військових, які не загрожували і не атакували нікого, а на них здійснило напад незаконне воєнізоване терористичне угруповання, внаслідок чого загинуло 7 військових і поранено 9. Також було знищено БТР і автомобільну техніку», — підкреслив начальник Головного управління з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері.

Відтак, Харківською прокуратурою з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері Центрального регіону України внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 258 Кримінального кодексу України (терористичний акт).

Також П. Візнюк зазначив, що в рамках досудового розслідування кримінальних проваджень буде з’ясовано, яким чином зброя, якої немає на озброєнні у ЗСУ потрапила на територію України і використовується саме проти Збройних Сил і мирного населення. 
Він переконаний, що сепаратисти та терористи зі зброєю не здатні до переговорів та мирного врегулювання ситуації.

«Мирним шляхом вони не зрозуміють, що треба здати зброю. Тільки в ході антитерористичної операції це можна зробити», — додав керівник Головного управління.

Окрім того, Петро Візнюк звернувся до населення східних регіонів з проханням підтримувати боротьбу проти терористів та сепаратистів.

Прес-служба Генеральної прокуратури України 

You may also like...