Столичний банк намагався заволодіти коштами Фонду гарантування вкладів фізичних осіб

У Києві працівники Департаменту державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України не допустили розкрадання коштів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (Фонд). 

Правоохоронці викрили керівників одного зі столичних банків (власника, голову правління і начальника відділення), які намагалися збагатитися за рахунок Фонду.

Як повідомив начальник Департаменту ДСБЕЗ МВС України Василь Пісний, правопорушники організували укладання банківською установою низки фіктивних депозитних договорів з підставними особами, що дозволило банку необґрунтовано суттєво збільшити суму гарантованого законодавством відшкодування за депозитними вкладами фізичних осіб. Ці кошти намагалися привласнити зловмисники.

За вказаним фактом Головним слідчим управлінням МВС України відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 364-1 (Зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми) КК України.

У ході подальшого розслідування встановлено, що при безпосередній участі зазначених керівників цією банківською установою безпідставно видавалися кредити на підставних осіб під неіснуючі застави на суму понад 75 мільйонів гривень, які до цього часу не повернуто.

Окрім того, ділки організували схему фальсифікації операцій із заставним майном, що дозволило вивести із застави ліквідне майно, надавши в заставу майнові права за цінними паперами нульовою вартістю. Таким чином, банку було завдано збитків ще на 11,5 мільйонів гривень.

Досудове розслідування продовжується.

Прес-служба Департаменту ДСБЕЗ МВС України
 

You may also like...