До суду скеровано 757 обвинувальних актів щодо військовослужбовців, які ухилилися від служби

Упродовж 2016 року органами військової прокуратури Центрального регіону України скеровано до суду 757 обвинувальних актів щодо військовослужбовців, які ухилилися від служби

 Упродовж 2016 року органами військової прокуратури Центрального регіону України затверджено та скеровано до суду для розгляду по суті 757 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях щодо військовослужбовців, які ухилися від військової служби, у тому числі 17 з угодами про визнання винуватості.

Для здійснення спеціального судового розгляду в порядку глави 24-1 КПК України, до суду направлено 43 обвинувальні акти за фактами дезертирства та державної зради щодо 44 військовослужбовців, які не повернулися з АР Крим на материкову частину України для подальшого несення військової служби. Судовий розгляд цих проваджень триває.

За вказаною категорією злочинів, військовою прокуратурою направлено 6 обвинувальних актів щодо співробітників СБУ, 34 обвинувальні акти щодо військовослужбовців Збройних Сил України, 1 обвинувальний акт щодо колишнього заступника начальника Кримського територіального командування внутрішніх військ МВС України, 2 обвинувальні акта щодо офіцерів Головного управління розвідки Міноборони України.

Цього року, 4 військовослужбовців, які у 2014 році не прибули з АР Крим та перебували у розшуку, правоохоронними органами затримано на території України. Військовою прокуратурою затверджено та скеровано до суду щодо них обвинувальні акти.

У двох кримінальних провадженнях постановлено обвинувальні вироки. Щодо однієї особи, яку засуджено за ч. 1 ст. 408 КК України (дезертирство) призначено покарання у виді штрафу в розмірі 250 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто 4250 гривень (жінка добровільно прибула до військової прокуратури і заявила про себе, укладено угоду про визнання винуватості). Ще одну особу, яку засуджено за ч. 1 ст. 408 КК України (дезертирство) до 2 років позбавлення волі зі звільненням від відбування основного покарання на підставі ст. 75 КК України строком на 1 рік (з урахуванням визнання вини, утримання малолітньої дитини, відсутності спричиненої шкоди).

Щодо інших двох осіб, обвинувачених за ч. 1 ст. 111 та ч. 1 ст. 408 КК України,  триває судовий розгляд.

Наразі органи військової прокуратури Центрального регіону України продовжують вживати заходи на забезпечення притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які зрадили Український народ та перейшли на сторону військового агресора. Після зібрання достатніх доказів, військовою прокуратурою буде скеровано обвинувальні акти до суду та забезпечено підтримання публічного обвинувачення. 

Прес-служба військової прокуратури Центрального регіону України

You may also like...